13
Februar

DRAGAN ČOVIĆ U PANICI: PISAO STRANIM ZVANIČNICIMA, A IZETBEGOVIĆ MU JASNO ODGOVORIO

Published in BiH

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović pisao je stranim zvaničnicima u našoj zemlji zbog aktuelne situacije u vezi s izborom gradonačelnika Mostara i prijedloga o rotirajućem gradonačelniku. 

 

Svjedoci smo kako se beskrupulozno nastavljaju kršiti i dezavuirati sva pravila i zakoni u nastojanjima da se za Mostar pritiscima i iznudama nametnu nova rješenja, koja nemaju nikakvog statutarnog niti zakonskog uporišta.

 

Najnoviji primjer je uvjetovanje nastavka procesa izbora gradonačelnika, koji je vrlo jasno proceduralno definiran, uvođenjem tročlanog gradonačelništva, jedne izrazito čudne hibridne forme koju ne poznaju lokalna vladavina niti koncept dobrog upravljanja, stoji u pismu. Reagovao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Pismo Dragana Čovića vrvi neutemeljenim i uvredljivim tvrdnjama i tezama.

On podsjeća da je prethodnih 12 godina gradonačelnik Mostara bio kadar HDZ-a BiH, i da je Mostar nazivan hrvatskim stonim gradom, i time su neosporno kršeni zakoni, opća etička i politička načela, ali su se suzdržali od teških, a možda opravdanih kvalifikacija poput uspostave jednonacionalne vlasti, nerazumnog djelovanja ili protuzakonitog djelovanja protiv drugih naroda, kvalifikacija koje je Čović upotrijebio. Kada je Mostar u pitanju, vrijeme je da prevagu ostvare one snage koje su za slogu i pomirenje, za napredak, one snage koje žele da grade, a ne da ruše mostove. i da Mostarcima izaberu takvog gradonačelnika, zaključio je Izetbegović.

Video pogledajte i OVDJE.

Istočna Bosna