06
Februar

Azmir Husić o Slobodi, biznisu u Americi, Ćiri, Husrefu i bh. fudbalu

Published in BiH
 
 
Na početku emisije Azmir je govorio o svom djetinjstvu, ratu, odlasku u Sjedinjene Američke Države.

"Iz Istočne sam Bosne, jednog mjesta koje je sedam kilometara od Bratunca. Zove se Glogova. S obzirom na dešavanja tokom agresije, pomjeranja stanovništva, nakon Srebrenice sam otišao u Tuzlu. Preživio sam Srebrenicu, bio sam pripadnik Armije Bosne i Hercegovine i po završetku rata u Sarajevu sam obavljao neke poslove gdje smo radili kao jedna specijalna jedinica. Meni je bilo svega dosta, pogotovo jer sam izgubio i ognjište i želio sam otići negdje gdje mogu nešto postići u budućnosti. Imao sam pravo aplicirati za 'treće zemlje', odlučio sam se za SAD. Nakon dva razgovora dobio sam dozvolu i 21. januara 1998. godine sam otišao u SAD", priča Husić pa dodaje:

"Otišao sam sa 19,5 godina, iako sam da kažem bio dječak, iskustvo iz rata me napravilo jakim čovjekom. Vojne čizme sam nosio skoro četiri godine, a onda sam došao u zemlju koja ti nudi start za nešto više. Dovoljna mi je bila takva prilika, bio sam mlad pun snage i volje zbog svega što se desilo u ratu. Želio sam ostvariti nešto, napraviti više od onog što mi je uništeno. To mi je bio motiv glavni i davalo mi je prostor da radim, ono što se kaže, 24 sata. Nekako sam ta 24 sata pretvarao u 30 sati. Radio sam maksimalno, pokrenuo sam svoj vlastiti biznis. Desio se tako da kažem, gledajući filmove. Znate i sami kada ste dječak pa nešto gledate i zavolite. Tako sam i ja zavolio kamione. Ušao sam u posao, poznavao sam ljude iz posla gdje sam prije radio i to sam iskoristio. Danas hvala Bogu, naša firma dobro stoji. Možda je bitno istaći pa i pohvaliti se da se naša firma zove BIHEXPRESS. Mislimo na našu zemlju i u SAD. Recimo, imamo ugovore sa Amazonom s kojim radimo od 2010. i UPS-om od 2004. Mislim da to dovoljno govori o našoj firmi."

Husić će vjerovatno biti novi član IO FSBiH. Pojasnio je svoje viđenje nove energije koja ulazi u Savez i svega onoga što planira raditi i kako planira djelovati kroz tijela krovne kuće bh. nogometa.

"Meni je konkurencija za IO predsjednik Tuzla Cityja Almir Husić, ali njegova želja je da bude zamjenski član zbog obaveza kojih ima u klubu i na poslu. Tako da su se meni vrata otvorila. I da, želim biti dio toga. Imao sam priliku prije desetak dana da razgovaram sa jednim od čelnika Saveza i rekao sam mu da mi je žao što se sve ovo dešavalo. Mislim da je zadnja dva mjeseca trebalo pričati o pozitivnim stvarima. O ljudima koji odlaze, koji dolaze. Pozitivno o selektoru. Puno je negativne energije. U nogomet ću ulagati mnogo i zato želim biti dio bh. nogometne vlade. Mogu mnogo bolje vidjeti s te pozicije kako stoje stvari. Dat ću sve od sebe da popravimo infrastrukturu. Moramo prići fondovima FIFA-e i UEFA-e. Uložili smo u reflektore, možda smo trebali to prebaciti na terene pa da imamo više ovakvih kao što je Grbavica", dodao je.

Govorio je Husić i eventualnom ulaganju u FK Željezničar, odnosno priznao je da je bilo razgovora.

"U zadnjih godinu dana je to počelo, formalno. Oni su dolazili do mene u Tuzlu, razgovarali smo i sjedili. Nisam imao interesa i ja sam njima rekao da mogu pomoći, bilo je i priče da nešto finansijski pomognemo pa smo tražili načina kako bi se osigurale pozajmice koje bih dao Želji, ali nismo na kraju to mogli riješiti. Prvo mi je nuđeno da budem dio uprave Želje, ali sam rekao da želim ipak da se posvetim Tuzla Cityju. Nudio sam Želji da budem generalni sponzor, mislim da je bila cifra oko 300 i nešto hiljada maraka pa su rekli da će o tome razmisliti i nisu mi se nikad vratili nazad po tom pitanju. Onda smo govorili o jednoj pozajmici prema Željezničaru. Ja sam rekao da samo nađu dobru osnovu, da mi zaštitimo našu pozajmicu uz sve ono što su oni iznijeli, da mogu vratiti za godinu dana i sve ostalo... Međutim, nije nikad vraćeno nazad ni oko toga", poručio je Husić.

Mnogo toga o svim dešavanjima u nogometu govorio je Husić u garaži i sigurno vrijedi pogledati video prilog uz ovaj tekst.

Istočna Bosna