Prema nezvaničnim informacijama, prvoosumnjičeni u ovom slučaju je Boris Filipović, šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli. Pripadnici SIPA-e, između ostalog, pretresaju i njegovu imovinu na području TK.

 

Pod istragom je najmanje šest osoba, čije hapšenje se očekuje. Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i primanjem dara ili drugih oblika koristi. Konkretno, sumnjiče se za reketiranje poduzetnika na Tržnici Arizona.

 

Preciznije, oni se sumnjiče da su za prikrivanje neregularnosti uzimali mito u novcu i robi. Sve to trajalo je duži vremenski period, a navodno su pripadnici SIPA-e sve zadokumentovali primjenom posebnih istražnih radnji. Iz SIPA-e je ranije potvrđeno da u okviru akcije koja je počela jutros u šest sati obavljaju pretrese na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima.

 

Tužilaštvo BiH je saopćilo da su tokom istrage koju vode prikupljeni dokazi da su osumnjičeni koji su uposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja počinili koruptivna krivična djela, tako što su primali darove ili druge oblike koristi, kako ne bi poduzeli službene radnje koje su morali poduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza roba na područje Bosne i Hercegovine. Nakon što se aktivnosti na terenu u potpunosti okončaju, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.