08
Oktobar

ZAKLJUČEN I POTVRĐEN CENTRALNI BIRAČKI SPISAK ZA PREDSTOJEĆE LOKALNE IZBORE

Published in BiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na 63. hitnoj sjednici danas je donijela Odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2020. godine u BiH i objavljivanju broja birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu sa stanjem na dan prvog oktobra 2020. godine, prema kojoj je u Centralnom biračkom spisku ukupno 3.283.194 birača, saopćeno je iz CIK-a BiH.

 

 
 

U skladu s članom 15.10 Izbornog zakona BiH, broj birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu je osnov za određivanje maksimalnog iznosa sredstava koji politički subjekt može potrošiti za finansiranje izborne kampanje.

Broj birača po kategorijama, odnosno opcijama glasanja će biti naknadno utvrđen i objavljen nakon što budu riješene sve pristigle žalbe na odluke koje se odnose na registraciju birača za glasanje izvan BiH.

 

Centralna izborna komisija BiH donijela je i Odluku o dopuni Odluke o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, prema kojoj će se organizirati glasanje i u Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Republika Austrija.

Navedene odluke će javnosti biti dostupne na web-stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.