Tom prilikom lokalni imam Semin ef. Česo ukazao je na važnost kulture sjećanja za Bošnjake, ali i na prihvaćanje i spremnost da se živi u sadašnjosti te planira budućnost uime Boga.

 

- Kao i svake godine, i danas smo se okupili kako bi se sjetili naših šehida koji su dali svoje živote u odbranu i očuvanje naše države Bosne i Hercegovine, naše vjere, otadžbine i naših života. Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo živjeti u sadašnjosti s ovim iskušenjima zbog koji smo se okupili. Isto tako moramo biti spremni za budućnost i nastavak ovozemaljskog života koji je samo misija za svakog čovjeka pojedinačno te moramo biti spremni odgovoriti na najbolji način kod uzvišenog Boga - kazao je Česo.

 

Pripadnici rezervnog sastava milicije RS-a 10. septembra 1992. godine okupili su mještane sela Ljoljići i Čerkazovići te ih odveli do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, a četiri su ranjena. Kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

 

Zajednička dženaza klanjana je u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je pokopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

 

Za ovaj zločin Vijeće Suda BiH u aprilu 2008. godine osudilo je Mirka (Špire) Pekeza na 21 godinu zatvora, Mirka (Mileta) Pekeza na 29 godina i Milorada (Ljupka) Savića na 21 godinu zatvora dok, kako se navodi, organizator ovog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran.