28
Februar

NAKON FIFA-E I UEFA IZBACILA RUSIJU IZ SVIH TAKMIČENJA!

Rusi su trebali sljedećeg mjeseca nastupiti u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo, ali sada je već jasno da od toga neče biti ništa.

 

Zbog ruske invazije u Ukrajini koja traje već pet dana, FIFA je zajedno s UEFA-om donijela odluku prema kojoj Rusija neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

 

Osim toga, svim ruskim klubovima zabranjeno je do daljnjeg nastupanje u evropskim takmičenjima.

 

FIFA se, zajedno s UEFA-om, odlučila na taj korak nakon što je izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u ponedjeljak donio preporuku svim međunarodnim sportskim savezima da zabrane nastupe svim ruskim i bjeloruskim sportistima i sudijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

 

FIFA je ranije odlučila da Rusija mora igrati utakmice na neutralnom terenu pod nazivom Ruski nogometni savez bez zastave i himne, što je izazvalo dosta kritika u velikoj broju evropskih zemalja, ali je naknadno odluka prominjena i Rusija je u potpunosti izbačena iz svih takmičenja.

 

Uz to, prekinut je i zvanično sponzorski ugovor ruskog naftnog giganta Gazproma i UEFA-e. Gazprom je proteklih 16 godina bio jedan od glavnih sponzora UEFA-e.

Istočna Bosna