06
Februar

IMA LI ISTINE U ONOME ‘SVE IDE S NOGU’? RAZGOVARALI SMO S GINEKOLOGINJOM KURTĆEHAJIĆ

Da li sve ide s ‘nogu’, kada je preporučljivo da mladi prvi put stupe u intimni odnos, koliko treba čekati između dvije trudnoće… Ovo su još uvijek tabu teme u našem društvu, a ne bi trebale biti.

 

Na ova i mnoga slična pitanja odgovor smo potražili kod Dženite Kurtćehajić, specijaliste ginekologije i akušerstva i subspecijaliste humane reprodukcije s Plave poliklinike u Tuzli.

 

”UTOPLI SE, SVE IDE S NOGU

Još uvijek često znamo čuti od naših baka ‘utopli se, sve ide s nogu’, a dr. Kurtćehajić ističe da iako se naučno ne može potvrditi, pametno je da se žene utople i izbjegavaju hodanje bosim nogama ako imaju oslabljeni imunološki sistem.

  • Upalu uzrokuju bakterije, a hladnoća slabi imunološki sistem, predstavljajući jedan od faktora rizika za ispoljavanje neugodnih simptoma upale. Kada nam imunitet oslabi, postajemo podložni upalama, pa su naše bake blizu istine – objasnila je.

Iz ovoga je jasno – način života ima veliki utjecaj na reproduktivno zdravlje i vrlo često smo (ne)svjesno ‘neprijatelji’ sami sebi.

  • Brojni faktori poput gojaznosti, pušenja, preintenzivne sportske aktivnosti, konzumiranja alkohola ili psihoaktivnih supstanci imaju negativan uticaj na reproduktivno zdravlje – govori dr. Kurtćehajić te napominje da su izuzetno važni prevencija, ishrana i fizička aktivnost.

PRVI PUT KOD GINEKOLOGA

 

Nažalost, još uvijek postoje predrasude i bojazan od ginekološkog pregleda te ga mnoge djevojke i žene izbjegavaju. Naša sagovornica napominje da se prvi ginekološki pregled preporučuje ne samo od započinjanja spolne aktivnosti, planiranja porodice ili dobivanja savjeta o kontracepciji, nego i u nekom od sljedećih slučajeva:

  • Ako imate 16 godina, a još niste dobili menstruaciju, ako primijetite bilo kakav poremećaj ili neuobičajenu bolnost tokom menstruacijskog ciklusa (uključujući i izostanak menstruacije), ako imate neuobičajen, neugodan iscjedak iz vagine, pečenje, svrbež, ranice, bradavice, mjehuriće na spolovilu, bez obzira jeste li spolno aktivni ili ne – upozorila je.

Jedan od najčešćih razloga posjete ginekologu je kašnjenje ili izostanak menstruacije što nužno ne mora značiti trudnoću.

  • Svaki stresni događaj može poremetiti menstrualni ciklus. Promjene u hormonalnom stanju, kao i iznenadno povećanje tjelesne težine. Najbolje je provesti preventivne preglede i dobiti savjet ginekologa uz individualni pristup – objašnjava naša sagovornica.

‘NAJVEĆE BRIGE’

 

Također, sve navedeno može biti i uzročnik neplodnosti s kojom se sve više parova susreće. A, šta možemo sami uraditi?

  • Izbacivanje cigareta i alkohola, te svega što šteti zdravlju, također je bitno. Preporučuju se i redovni preventivni pregledi oba partnera, posebno na spolno prenosive bolesti, kao i druge potencijalne uzroke bolesti koji otežavaju začeće – govori dr. Dženita i ohrabruje parove napretkom medicine koja puno toga može učiniti po pitanju začeća.

Mladi sve ranije stupaju u intimne odnose, a mi pitamo – u kojem dobu smo, zapravo, spremni?

  • U zemljama na zapadu često se daju kontracepcijske pilule mladim djevojkama čim krenu s menstrualnim ciklusom od 14 godina. Na Balkanu su provedena istraživanja koja pokazuju da mladi stupaju u seksualne odnose u 18./19. godini, s individualnim razlikama. Važno je koristiti zaštitu od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće te izbjegavati veći broj seksualnih partnera – kazala nam je.

Osim ovoga, tabu više ne bi trebala biti ni kasna trudnoća kao i vremenski razmak između dvije trudnoće.

 
  • Smatra se da trudnoća u kasnijoj dobi, ako nije prva, često može ženu podmladiti, pod uticajem hormona. Nakon prirodnog poroda, preporučuje se čekati najmanje godinu dana do sljedeće trudnoće, a nakon carskog reza preporuka je minimalno dvije godine – zaključuje dr. Kurtćehajić za Hayat.ba.

(E.Medić)

Last modified on utorak, 06 Februar 2024 19:58

Istočna Bosna