Dvadeset dana je ostalo do 11. jula, a tenzije su se već počele dizati. U javnost je procurila depeša MUP-a RS-a u kojoj stoji da "bošnjački ekstremisti planiraju nerede 11. jula".

 

Tako prema ovoj depeši o kojoj se MUP RS-a, što je indikativno, uopće ne oglašava, "u mjestu Liplje kod Zvornika 9. jula prvi dan Kurban-bajrama gdje će namaz predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ekstremisti iz Bužima planiraju izazvati nerede", učesnici "Marša mira" navodno u Konjević Polju, a u samom Memorijalnom centru to planira uraditi Ćamil Duraković.

 

Rijaset Islamske zajednice u BiH odmah je reagirao, te istakao da se centralna bajramska svečanost povodom Kurban-bajrama, kojoj prisustvuje reisu-l-ulema. prema ustaljenoj praksi održava u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Oglasio se i Duraković koji je demantirao navode iz famozne depeše.

 

I prošle godine bio je gotovo identičan scenarij.

 

Policijski službenik MUP-a RS je "došao do saznanja" nekoliko dana prije komemoracije, da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebali iscenirati incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi, zbog presude generalu Ratku Mladiću i rušenja Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju, te bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika, a sa ciljem optuživanja vlasti i MUP-a RS-a.

 

Da srpski ekstremisti ne miruju, dokaz je i fotografija koju je Faktoru proslijedio čitatelj. Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović jučer se šetao Srebrenicom u majici na kojoj je slika vojnika i trobojka uz poruku "U nas bi krst davno posrnuo da nije bilo mača koji ga je branio".

 

Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović

 

- Psi laju, mačke mjauču, a novinari spekuliraju. To im je posao – poručio je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown 6. jula 2005. godine u Potočarima.

 

Tadašnji direktor Policije RS-a Dragomir Andan, stotinjak metara od sporedne kapije Memorijalnog centra "pronašao" je 5. jula 35 kg eksploziva za "izvođenje terorističkog napada", o čemu je vođena istraga, ali ni 17 godina poslije se ne zna ko ga je tu ostavio (podmetnuo).


Tada su se u medijima u RS-u i Srbiji plasirale dezinformacije o tome kako je za podmetanje eksploziva optužena "bijela Al-Kaida", odnosno "mudžahedini" iz Bosne i Hercegovine. Policija RS-a po Andanovom nalogu izvršila je premetačine bošnjačkih kuća u okolini Srebrenice i Bratunca. Time se željela poslati poruka da su eksploziv podmetnuli Bošnjaci. A iza svega je stajao Dragomir Andan i BIA, želeći spriječiti dolazak velikog broja Bošnjaka i svih onih koji žele odati počast žrtvama genocida jer je te 2005. godine oko 50.000 ljudi bilo u Potočarima.

 

Samo dan prije održavanja komemoracije i kolektivne dženaze u Potočarima, 10. jula 2015. godine, tadašnji ministar MUP-a Srbije Nebojša Stefanović izašao u javnost sa pričom da je u "Srebrenicu stigao veći broj ekstremista". Kazao je da je Aleksandru Vučiću predočeno da je sigurnosna situacija u Srebrenici složena i da je na njemu da donese odluku.

 

Bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije Srbije Milan Dumanović, koji je i dobio otkaz zbog akcije "Potočari", u javnost je iznio šokantne informacije da je Srbija ubacila u Potočare više od 150 navijača iz Beograda i članova udruženja pod nazivom Srpske Sparte iz Pančeva, koji su imali službene policijske legitimacije. Tokom istrage o napadu na Vučića pronađen je mobilni telefon agenta BIA-e. U tom mobitelu pronađen je, vrlo je moguće, vrijedan trag u istrazi napada na Vučića, objavio je prije šest godina BHRT.


Telefon je pronašao jedan od učesnika dženaze, a dok je pokušavao otkriti detalje o vlasniku izgubljenog mobitela, stigao je SMS sljedećeg sadržaja:

- Jeste li stigli u Skelane?

 

Ova poruka je problematična jer Vučić nije trebalo prema Srbiji da putuje preko tog graničnog prijelaza. Skelani su bili alternativni pravac, samo u slučaju incidenta. Vidjevši sadržaj pronalazač se prestrašio i bacio telefon u smeće.

 

Priču o "atentatu" i danas Vučić i njegovi satrapi svako malo koriste da pokažu kako je tadašnjeg premijera Srbije neko u Potočarima želio ubiti, a genocid se stavlja u drugi plan.

 

U septembru prošle godine, objavljen je tekst o tome da je u dokumentaciji "bezbjedonosnih službi", navedeno "da je glavni organizator još uvijek nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH".

 

Ovu priču brzinom svjetlosti prenijeli su svi mediji u regiji, a posebno je indikativno da je ona bila "živa" nepuna 24 sata. Demantirali su je mediji pod kontrolom Vučića, a i sam Jakubović koji je poslije na sudu dobio tužbe protiv svih medija koji su ga lažno optužili za "atentat" na Vučića.

 

Prije pet godina, samo sedmicu prije 11. jula, kamenovan je automobil Munire Subašić, predsjednice Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa. Te 2017. za 7. juli bila je planirana promocija knjige "Srebrenica - Laž i podvala srpskom narodu" autorice Ljiljane Bulatović.

 

Ljiljana Bulatović i ratni zločinac Ratko Mladić

 

Informacije je šokirala Srebreničane i javnost jer je Bulatović bila lična književnica ratnog zločinca Ratka Mladića, veličala je ratnog zločinca Radovana Karadžića i sve koji su osumnjičeni ili osuđeni za zločine nad Bošnjacima.

 

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić pod pritiskom javnosti ovu je promociju otkazao.