Istakao da je licemjerno da u RS-u Dan pobjede nad fašizmom slave oni koji skrivaju masovne grobnice, veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

 

- Ubice bošnjačkih civila u Glogovoj danas su nagrađene slobodom, jer nisu procesuirane i kažnjene za zločin koji su počinile. 30 godina nakon masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine zločinci su i dalje slobodni - kazao je Salkić.

 

Podvukao je da se od tužilaštava i drugih agencija očekuje da zločinci budu uhapšeni i osuđeni.

 

- Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada. Samo kažnjeni zločin i zločinac mogu biti zalog u budućnosti da se zločin neće ponoviti - poručio je Salkić.

 

Zločin nad Bošnjacima Glogove je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem, ubili 68 bošnjačkih civila.

 

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logore OŠ Vuk Karadžić, staru zgradu Građevinske škole, hangar srednjoškolskog centra…, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena.

 

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijeno je 388 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 144 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 210 Bošnjaka iz Glogove. 31 stanovnik ovog mjesta je ubijen tokom 1993. i 1994. godine, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.