Poginulim ruskim dobrovoljcima u Višegradu je 2011. godine podignut spomenik, a dan ruskih dobrovoljaca obilježava se svake godine 12. aprila na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno. Ovaj datum je čak uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja Republike Srpske.

 

Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani tzv. VRS-a tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

 

Prisutnima se obratio ministar Duško Milunović, tvrdeći da ruski dobrovoljci nisu počinili nijedan zločin, već da su došli pomoći "braću Srbe".

 

- Ne vidim zašto nekome smeta to što mi danas obilježavamo Dan ruskih dobrovoljaca i čuvamo sjećanje na 38 poginulih ruskih boraca, koji nisu počinili nijedan zločin, nego su došli da pomognu braću Srbe, kao što su to činili njihovi očevi i djedovi tursko-srpskim ratovima koje je vodio srpski narod - kazao je.

 

Osvrnuo se i na formiranje predmeta u Tužilaštvu BiH u vezi s obilježavanjem "Dana ruskih dobrovoljaca", kazavši da brojni zločini nad srpskim narodom nikada nisu kažnjeni.

 

- Ako je tako zašto nisu procesuirani oni koji su počinili zločin u Dobrovoljačkoj ulici, u Tuzlanskoj koloni, koji su sjekli srpske glave na Ozrenu i time činili ratni zločin. Vjerovatno im srpske glave nisu bile dovoljne i zbog toga im ponovo trebaju srpske glave da ih uzmu kroz institucije koje su ispolitizovane jer nebrojeni su zločini nad srpskim narodom koji nisu kažnjeni - naglasio je Milunović.

 


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je 9. aprila da je formiralo predmet na osnovu prijave Udruženja "Žena-žrtva rata", a povodom najave održavanja obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

 

U dopisu upućenom Tužilaštvu BiH Udruženje traži da se hitno zaustavi i zabrani "okupljanje i veličanje ratnih zločinaca koji vrijeđaju preživjele žrtve članove porodica ubijenih, prognanike i povratnike".

 

Prema zvaničnim podacima Vlade RS-a, u redovima VRS-a od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana.

 

Svjedokinja koja je preživjela silovanje u motelu Vilina vlas ispričala je jednom prilikom da su ruski vojnici bili prisutni u sobi u kojoj je silovana Jasmina Alispahić. Jasmina se u jednom trenutku otrgla ruskom vojniku koji je stezao okovratnik njene krvave košulje i kroz zatvoren prozor sobe na trećem spratu skočila u smrt.

 

U Višegradu je tokom rata ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece, i stoga je ovo obilježavanje za predstavnike udruženja žrtava dan koji provocira Bošnjake.