03
April

Strašno: Preživio genocid, a Tužilaštvo u Zvorniku u optužnici navelo da je Srebrenica “oslobođena”

Published in Istočna Bosna

Nedžad Hasić se već četvrti mjesec nalazi u pritvoru u Bijeljini. On je putem svojih advokata Amira Omerčehajića i Mirne Avdibegović, podnio je zahtjev Sudu Bosne i Hercegovine, da preuzme krivični postupak koji se protiv njega vodi u Okružnom sudu u Bijeljini.

 

Odbrana svoj zahtjev za preuzimanje „slučaja Hasić“ temelji na osnovu postojanja „procesnih pretpostavki“ iz člana 22. stav 2. Zakona o Sudu BiH.

Navode da je do podnošenja zahtjeva došlo „uslijed izrazite kompleksnosti dosadašnjeg toka krivičnog postupka, kao i enormnog kršenja ljudskih prava optuženog, posebno u periodu 1996-1999. godine, koje je nastavljeno i nakon njegovog ponovnog lišenja slobode krajem 2020. godine po istim optužbama, te straha i nepovjerenja optuženog“ .

Hasiću bi se ponovno trebalo suditi po optužnici koju je podiglo Osnovno javno tužilaštvo u Zvorniku, a u kojoj se, između ostaloga navodi, da su se suoptuženi “udruženo kretali prema Olovu u namjeri da se domognu teritorije Hrvatsko-muslimanske federacije” kako bi napustili teritoriju Republike Srpske “gdje su ostali nakon oslobođenja Srebrenice”.

Dakle, 2021. godine, 26 godina nakon genocida u Srebrenici, žrtvi genocida će se suditi po optužnici u kojoj piše da se u julu 1995. dogodilo “oslobađanje Srebrenice”.

Nedžad Hasić je otac petero djece, preživio je srebrenički genocid u julu 1995. godine, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Grupa se predala pripadnicima IFOR-a, a oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji. Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povukao, Hasić je osuđen za teško ubistvo.

Okružni sud u Bijeljini u žalbenom postupku u decembru 1998. godine donio je presudu kojom je Hasić osuđen na 20 godina zatvora. Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je tu presudu i suđenje se mora vratiti na početak. Međutim, Hasić i još dvojica osuđenih na dugogodišnje kazne Behudin Husić i Ahmo Harbaš u janurau 1999. godine razmijenjeni su po protokolu između FBiH i RS-a.

Hasić je od tada mirno živio na području FBiH, nije se krio, a poslije 1999. godine dobio je i troje djece. Tako je bilo sve do 26. novembra 2020. godine, kada Nedžada Hasića u Tinji kod Srebrenika hapsi SIPA-a i on završava u istoj onoj bijeljinskoj ćeliji u kojoj je boravio više od dvije i po godine.

Istočna Bosna