21
Novembar

U IŠČEKIVANJU VAKCINE: OVAKO MOŽETE DA ZAŠTITITE SVOJE ZDRAVLJE

Iz Instituta za javno zdravstvo RS podsjećaju da je, uporedo s aktuelnom epidemiološkom situacijom, nastupila i sezona respiratornih virusa.

 


Ilustracija
 

Građane savjetuju kako da zaštite zdravlje u zimskim danima.

 

– Sa dolaskom hladnoće smanjuje se naša prirodna otpornost organizma i postajemo podložniji zaraznim infekcijama, prvenstveno respiratornog trakta. Svaki duži boravak u zatvorenim prostorijama s toplim i suhim vazduhom čini nas podložnijim na infekcije i utiče vrlo povoljno na širenje respiratornih virusa – precizirala je epidemiolog Jelena Đaković- Dević.

Ona je podsjetila sve građane na značaj pranja ruku vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi, te savjetovala ostanak kući u slučaju da osjetite bilo kakve simptome zarazne bolesti.

 

– Jako je bitno da, pored lične higijene, održavate i higijenu prostorija u kojima boravite, stanova i radnih prostorija. Svi grijani prostori imaju puno suvog vazduha koji utiče na našu sluznicu, koja onda postaje podložnija za prodor samog virusa. Čistite predmete i površine koje često koristite kvake, telefone, tastature – istakla je ona.

Potrebno je hraniti se uravnoteženo i redovno, izbaciti ili smanjiti upotrebu rafinisanih šećera, baviti se fizičkom aktivnošću i voditi računa da imate dovoljan broj sati sna. Sve će nas to, ističe, ona učiniti snažnijim u borbi protiv virusa.

Direktor Instituta Branislav Zeljković rekao je juče da je sve spremno za vakcinaciju stanovništva protiv sezonskog gripa, a koja će početi nakon što stigne nalaz kontrolne laboratorije Agencije za lijekove BiH.

Istočna Bosna