13
Maj

Demobilisani borci prave kuću sinu poginulog saborca u naselju Grbavci kod Zvornika

Published in Istočna Bosna

Kopanjem temelja za buduću kuću Elvisa Softića u mjestu Grbavci simbolično je počela realizacija spontane akcije zvorničkih demobilisanih boraca Armije republike BiH. Ideja se pretovorila u incijativu koju su nekadašnji saborci poginulog Jusufa Softića pretvorili u djelo. Na akciju su se odlučili kada su čuli da Elvis, sin poginulog borca, godinama živi kao podstanar u svom mjestu rođenja. Iako su prvobitno radovi bili planirani poslije ramazanskog Bajrama, veliki odziv boraca, pokrenuo je akciju i ranije. Sredstva za izgradnju kuće prikupljena su do “druge ploče”, a akciji se mogu priključiti i drugi, majstorske radove na izgradnji kuće volonterski izvode demobilisani zvornicki borci ARBiH.

 
 

Plac u Grbavcima

Prema riječima iskupljenih boraca u Grbavcima koji rade na prvoj fazi izgradnje kuće sinu Jusufa Softica koji je svoj zivot polozio 1992.godine u bitkama za Kula Grad, sretni su zbog odvijanja akcije i što su za jedan dan iskopali temelje za buduću kuću mladog porodičnog čovjeka koji je bez oca ostao u prvoj godini života.

Zajedno sa majstorima radove na vezanju željeza izvodi i Elvis koji je o svemu ovom rekao:
Pozitivno sam iznenađen, jednog dana dobio sam poziv i pitanje da li bih pristao da mi saoborci mog poginulog babe i amidže naprave kuću. To je pomalo kao u priči i bilo teško za povjerovati na prvu, ali nakon što su me posjetili i tražili plac za moj novi dom shvatio sam da su ozbiljni i još uvijek sam pod impresijama. Plac mi je dala dobra komšinica, a evo već su radovi počeli uveliko. Hvala dobrim ljudima na ovom poklonu koji zaista nisam očekivao u ovakvom obliku. Bez oca sam ostao kao beba, živio sam jedan period u Janji, a od svog punoljetstva živim u Grbavcima kao podstanar u jednoj od kuća u ovom naselju.

Elvis Softić

Akciju sprovode demobilisani borci koji su se okupili u želji da urade nešto dobro za dijete svog poginulog saborca. Jedan od njih je i Mirsad Subašić koji je iskoristio priliku da sve saborce, omladince i ljude dobre volje pozove na radnu akciju koja će se realizovati u četvrtak, Subašić je rekao:

Ovog četvrtka je betonaža takozvane mrtve ploče za budući dom porodice Softić, zvornički borci ARBiH dovoljno su sazreli i ojačali da i na ovaj način možemo riješiti dugodišnje probleme ljudi iz naše populacije. Priključite nam se u četvrtak, a možete i narednih dana jer sve majstorske radove izvodimo mi nekadašnji pripadnici ARBiH kako bi pomogli Softićima da do Kurban-Bajrama usele u svoj dom.

Demobilisani borci prave kuću sinu poginulog saborca u naselju Grbavci kod Zvornika (FOTO+AUDIO)

Jedan od pokretača akcije je ratni komandant u ARBiH, Husejn Muratović koji je o samoj akciji, njenom porketanju i važnosti rekao:

Odziv je daleko bolji od očekivanog, iako smo radove planirali nakon 15.maja nismo imali potrebe više da čekamo jer što prije počnemo prije ćemo završiti. Neki od naših saobraca su izdvojili sredstva za kompletno željezo, neki kompletan šljunak, koliko je ko bio u prilici, a što je zanimljivo većina njih je insistirala da budu anonimni i da se njihovo ime ne spominje.

Demobilisani borci prave kuću sinu poginulog saborca u naselju Grbavci kod Zvornika (FOTO+AUDIO)
Huks i Subaša
Ovo je rezultat našeg unutrašnjeg stanja koje želi na ovaj način rješiti problem mladom Softiću čiji su babo i amidža hrabro položili svoje živote u vjerovatno najvažnijim borbama za odbranu naše države. Akcija još traje, mogu se i drugi priključiti, svi znaju ko su Huks i Subaša, tako da mogu se slobodno obratiti. Sredstva do druge ploče su prikupljena, a ne sumnjamo da će se ubrzo prikupiti i ostatak kako bi se Softići u novi dom uselili do Kurban Bajrama.

Radove kopanja temlja izvodila je firma Lugovi kop u vlasništvu demobilisanih boraca iz zvorničkog naselja Kaludrani.

Demobilisani borci prave kuću sinu poginulog saborca u naselju Grbavci kod Zvornika (FOTO+AUDIO)
Komšija Mehdin pomaže Elvisu

(Zvornicki.ba)

Istočna Bosna