21
Septembar

Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici

Published in Istočna Bosna

Kroz ovaj logor prošlo je 8.000 zarobljenih Bošnjaka iz Vlasenice i okolnih mjesta, a 1.600 ih je ubijeno

 

susica

 

Memorijalnim maršem, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Medžlisa IZ Vlasenica i članova porodica danas je obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Kroz ovaj logor prošlo je 8.000 zarobljenih Bošnjaka iz Vlasenice i okolnih mjesta, a 1.600 ih je ubijeno. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijeni.

 

Mejra Mejrić je u logoru Sušica provela šest dana sa dvoje maloljetne djece. U logoru joj je ubijen suprug Muharem čije kosti nikada nije pronašla.

 

”Bili smo kući, došli kući, pokupili nas i mene i djecu. Muž je, njega su poslije našli, dovezli ovdje, on je ostao ovdje i nikad ništa nismo saznali niti ga vidjeli. Ništa za njega ne znamo. Kćerka je imala deset godina, a sin osam. Onda smo ovdje morali izaći da se potpišemo da se nikada nećemo vratiti i tako da su onda nas pustili do Kladanja, i onda se snalazi kako znaš”, pričala je Mejra.

 

Sultanija Patković je u logoru Sušica provela 40 dana sa dvoje maloljetne djece.

 

”Tukli su nas, silovavali, šutali nogama, kundacima su tukli. Djecu su u jedan stroj mušku redali, a žensku u drugu, žene u treći, i na svako dijete, na svaku majku. Svaki je metak bio okrenut u nas, u Vlaseničane, u žene, vlaseničku djecu”, svjedoči Sultanija Patković.

 

Hilmo Hurić kaže da su zarobljeni u logoru Sušica mučeni na najsvirepije načine, a u logoru mu je ubijen sin.

 

”Ovdje sam proveo 26 dana, to je bilo 260 godina, tih 26 dana. Bilo je svega, mučenja, ubijanja, vođenja. Ubistava, bio je ovdje jedan stub „A“ tu su četvericu ubijali, gulili, klali”, rekao je Hilmo Hurić koji je nakon 26 dana provedenih u logoru Sušica prebačen u logor Batković kod Bijeljine gdje je proveo više od 400 dana.

 

Bakira Hasečić, predsjednica udruženja „Žene – žrtve rata“ kaže da su preživjele žrtve nezadovoljne, jer se optuženi slabo procesuiraju za počinjene zločine.

 

”Znamo da do danas ništa nisu uradili, i ako su pokrenuli jednu optužnicu ti ratni zločinci su bili oslobođeni, i sugerisali smo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da prvo po strategiji procesuiranja ratnih zločinaca uzme predmete sa oznakom ‘A'”, kazala je Hasečić.

 

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine osuđene su Dragan Nikolić (20 godina) Predrag Bastah (22 godine) i Goran Višković na 18 godina zatvora.

 

IB.com

Istočna Bosna