17
Septembar

Srebrenica: Fikreta i Avdo sve što proizvedu to i prodaju

Published in Istočna Bosna

Bračni par Fikreta (62) i Avdo (64) Sandžić, prvi povratnici Gostilja kod Srebrenice, poznati su po kvalitetnoj proizvodnji povrća i voća.

Dobar kvalitet

 

Na svom otvorenom imanju i plastenicima proizvode kvalitetne paprike, mrkvu, paradajz, krastavce, patlidžan, pekmez, med, aroniju, lubenice i ruže. Proizvode prodaju svježe, ali i od njih prave džemove, sokove, ajvare i druge prehrambene proizvode. Sve je organska proizvodnja, a sve što proizvedu prodaju na kućnom pragu.

 

Avdo kaže da kupci znaju za kvalitet njihovih proizvoda i dolaze iz Srebrenice, Bratunca i gradova iz Federacije BiH.

 

– Kupuju u manjim i većim količinama, tako da pred kraj jeseni nemamo zaliha naših proizvoda – naglašava Avdo.

 

Sok od aronije

 

Fikreta kaže da kupci, osim paradajza, paprike i mrkve, najviše traže sok od aronije, ajvar i med. Proizvode pravi po svom ustaljenom receptu i, kako kaže, nikada nije imala „reklamaciju“ za kvalitet i pakovanje. Raduje je što inozemni turisti znaju za njihove proizvode i kupuju onoliko koliko mogu ponijeti.

 

Ko ne voli žene, ne voli ni ruže

 

Foto: Avaz

Između ostalog, Avdo je „specijalista“ za plasteničku proizvodnju i prodaju ruža. S buketima ruža, tri dana u sedmici šeta srebreničkim ulicama govoreći ”ko ne voli žene, ne voli ni ruže”. Kući se vraća s novcem i bez ruža. Kaže da često ima većih narudžbi, a najviše ih proda obilazeći općinske i druge institucije i kada su vjerski i državni praznici.

/avaz.ba

Last modified on petak, 20 Septembar 2019 08:42

Istočna Bosna