08
April

Stoltenberg zabrinut secesionističkom politikom u BiH, Bećirović pozvao na otvaranje NATO baza u našoj zemlji

Published in Svijet

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH koju je nazvao nesmotrenom i opasnom jer podriva teško postignuti napredak i otežava reforme koje bi koristile građanima.


Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem u sjedištu NATO-a u Briselu, Stoltenberg je poručio da svi političari moraju raditi zajedno kako bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije što je ključno za mir i sigurnost u BiH, ali i za stabilnost zapadnog Balkana.

 

Dodao je da je BiH dugogodišnji partner NATO-a koji snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i operaciju Althea radi osiguranja sigurnog okruženja, te je pohvalio BiH za nedavno ostvareni napredak na putu ka članstvu u EU.

 

Podrška reformi odbrane BiH


Stoltenberg je istakao da NATO podržava reformu odbrane BiH i cijeni doprinos koji BiH daje zajedničkoj sigurnosti.


- Alijansa pozdravlja napore BiH da poboljša stanje oružanih snaga kako bi još bliže sarađivale s NATO-om, uključujući certificiranje bataljona lake pješadije OSBiH po NATO standardima - rekao je Stoltenberg.
Naglasio je da NATO ostaje čvrsto posvećen Bosni i Hercegovini s kojom želi nastaviti politički dijalog radi jačanja saradnje u cilju zajedničke sigurnosti.


Bećirović je izjavio danas nakon sastanka sa Stoltenbergom u Briselu da podržava proaktivno djelovanje NATO-a uključujući i mjere odvraćanja te eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u BiH.
Naglasio je da je punopravno članstvo u NATO-u jedan od strateških vanjskopolitičkih prioriteta BiH, što su odlučile bh. institucije glasovima iz oba entiteta i svih naroda u BiH.


Pred vratima NATO-a


Bećirović je naveo da je BiH nakon 20 godina sada "pred vratima" NATO-a i da tu šansu mora iskoristiti zbog svih građana i naroda koji u njoj žive.


Dodao je da se BiH pokazala kao pouzdan partner NATO-a, između ostalog, usvajanjem tri Godišnja nacionalna plana (ANP) nakon čega je NATO zvanično potvrdio da je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP).


Bećirović je potcrtao da su ispunjeni svi formalni uvjeti da Bosni i Hercegovini bude upućen poziv za članstvo u NATO-u, te da je dostignut visok stepen interoperabilnosti odbrambenog i sigurnosnog sektora.


- Bosna i Hercegovina je spremna za zajedničko djelovanje u skladu sa NATO standardima - poručio je Bećirović.


Precizirao je da je Stoltenbergu predložio da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje MAP-a definiše viši i konkretniji nivo integrisanosti i povezanosti NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući i konkretnije sigurnosne garancije.

Istočna Bosna