06
April

Kako će "crnolistaši" dobijati plaće i poslovati nakon gašenja računa: Dodik bijesni, na ATV-u borbena gotovost...

Published in BiH

Dugo vremena predstavnici vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska koji su se našli na američkoj crnoj listi sankcionisanih tvrdili su da ih to uopće ne dotiče, da je ta mjera pucanj u prazno. Tvrdili su da nemaju nikakvih problema zbog toga.


U tome je prednjačio, a ko bi drugi, čelnik RS-a Milorad Dodik, pokušavajući i praviti šale na taj račun, ali mu sada očigledno nije do toga. Bijesan kako samo on to može biti, najavljuje da će tužiti Sjedinjene Američke Države.

 

Dodiku, ali i svim ostalim koji se nalaze na američkoj crnoj listi ugašeni su ili će biti ugašeni računi u bankama zbog podržavanja destabilizirajuće politike u Bosni i Hercegovini, podrivanja suvereniteta BiH, korupcije...

 

Uprkos tome, iz Vlade RS-a tvrde kako će pronaći način da se isplaćuju plaće zvaničnicima sa crne liste, ali i radnicima preduzeća čiji su računi također blokirani, kao što je to recimo, građevinska firma Integral inžinjering a.d. Laktaši ili medij poput Alternativne televizije iz Banje Luke (ATV).


Poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke Zoran Pavlović skeptičan je prema ovim najavama iz Vlade RS-a.


- Ne postoji ekonomski način da se to radi osim putem poslovnih banaka. Nešto se spominjala opcija putem Centralne banke Bosne i Hercegovine, ali to jednostavno nije izvodljivo. Znači, ne postoji nikakva zakonska alternativa platnom prometu u poslovnim bankama – kazao je Pavlović za Faktor.


Da je situacija veoma teška za fizička i pravna lica u RS-u, u kojem se nalazi najveći broj pod sankcijama, potvrdio je sinoć i direktor ATV-a Srđan Kevac.


- Već smo na nivou borbene gotovosti. Sankcije ATV-u su uvedene 5. januara 2022. godine. Nikada nismo bili u ovako teškoj situaciji - da jedna tako velika sila bez nekih pravih i dokaza i argumenata, a tako direktno, radi na urušavanju sistema.


Ne predajemo se ni na koji način, ali želimo jasno da kažemo da je ovo što se sada radi je stvarno najjači udarac na nas – rekao je, između ostalog, Kevac, prenosi ATV.

 

Na američkoj crnoj listi sankcionisanih u RS-u se, između ostalog nalaze pored Milorada Dodika i njegova djeca Gorica i Igor, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS-a Radovan Višković, entitetski ministri Petar Đokić i Alen Šeranić, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, SDS...


S druge strane, od onih sa prebivalištem u Federaciji BiH na crnoj listi su bivši entitetski premijer Fadil Novalić, jedan od čelnika Parlamenta BiH Marinko Čavara, državna tužiteljica Diana Kajmaković, bivši šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić...

 

Autor: A. Dr. / FAKTOR

 

Istočna Bosna