01
April

Zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića počelo suđenje Vojinu Pavloviću

Published in BiH

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo je suđenje Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine.


Čitajući optužnicu, tužilac Nedim Ćosić je kazao da se Pavloviću stavlja na teret da je 10. marta 2023. na raskrsnici iznad semafora u Bratuncu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na kojem je bila ispisana poruka “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”.

 

U optužnici se navodi da je Pavlović svjestan, kao predsjednik Udruženja “Istočna alternativa” i stanovnik Bratunca, da navedenom radnjom veliča Ratka Mladića, koji je presudom međunarodnog suda osuđen za genocid i druge ratne zločine, prenosi Detektor.ba.

 

Ćosić je rekao da je Pavlović na javnom mjestu svjesno postavio transparent koji je po svom sadržaju izazvao uznemirenost i strah dijela stanovnika na tom području koji su ga vidjeli, a posebno kod povratnika bošnjačke nacionalnosti u okolnim selima na području Bratunca.

 

Tužilac je kazao da u toku dokaznog postupka namjerava uložiti materijalne dokaze predložene uz optužnicu, te saslušati 12 svjedoka, od čega je devet službenih lica i troje oštećenih.

 

Predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević kazao je da ne vidi potrebu za saslušanjem devet službenih lica, naročito ukoliko će govoriti na iste okolnosti, ali da će o njihovom saslušanju odlučiti u toku postupka.

 

Odbrana nije iznijela uvodnu riječ, niti prijedloge dokaza, uz obrazloženje da će to uraditi u toku postupka, nakon što Tužilaštvo završi svoj dio.

 

Branilac Mirko Blagojević tražio je da se suđenje nastavi tek u maju, jer je Pavlović zbog bolesti dobio preporuku za liječenje u aprilu.

 

“S obzirom na izlaganje i vašu dokumentaciju, nemamo razloga da sumnjamo u to što kažete. Ne mijenja ništa da preskočimo ovaj period i nastavimo u maju”, rekao je sudija Radević i zatražio od Odbrane da Sudu dostavi kompletnu dokumentaciju nakon liječenja.

 

Suđenje će se nastaviti u maju, kada je planirano saslušanje prva tri svjedoka Tužilaštva.

 

Podsjetimo da je u julu 2021. godine bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima je kriminalizovao negiranje ratnih zločina.

 

Izmjene zakona su zabranile negiranje svih presuđenih ratnih zločina bez obzira na različite pravne kvalifikacije, a što je često svjesno izvrtano retorikom pojedinih stranaka.

Istočna Bosna