14
Januar

Mapiranje grobalja i grobalja šehida i poginulih boraca u BiH: Trajni doprinos očuvanju sjećanja na najhrabrije sinove i kćeri

Published in BiH
– Osnovni cilj projekta “Heroji” bio je prikazati najrelevantnije, činjenično-utvrđene podatke o šehidima/poginulim borcima. Prilikom izrade mape mavija korišteni su brojni pouzdani izvori kao od relevantnih istraživačkih institucija, boračkih udruženja, službi za boračka pitanja, monografija jedinica, brigada, biografija koje su dostavili članovi obitelji, ali i podaci kojima raspolaže Fond Memorijala KS-a.
 
SARAJEVO (AA) – Fond Memorijala Kantona Sarajevo okončao je prvu fazu projekta “Heroji” kojom je u proteklom periodu uspješno izvršeno mapiranje mavija i grobalja 5.300 šehida i poginulih boraca, pripadnika 1. korpusa Armije i MUP-a RBiH na više od 40 grobnica/ grobalja sa područja Kantona Sarajevo.
 
Projekat “Heroji” osmišljen osmišljen je na način da na jednom mjestu putem interaktivne platforme posjetitelji mogu dobiti osnovne informacije o šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su ukopani na području Kantona Sarajevo.
 
Osnovni cilj projekta “Heroji” bio je prikazati najrelevantnije, činjenično-utvrđene podatke o šehidima/poginulim borcima. Prilikom izrade mape mavija korišteni su brojni pouzdani izvori kao od relevantnih istraživačkih institucija, boračkih udruženja, službi za boračka pitanja, monografija jedinica, brigada, biografija koje su dostavili članovi obitelji, ali i podaci kojima raspolaže Fond Memorijala KS-a.
 
Na ovaj način možete ostvariti interakciju sa platformom na informacijama o zaduženju šehidima prema Armiji MUP-a RBiH, najvećim dijelom, za web stranicu www.heroji.fondmemorijala.ba, i to najvećim dijelom.
 
Direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić rekao je da je dio projekta zatekao od bivšeg kolege, a tada je rađeno mapiranje Šehidske mavije Kovači.
 
“I to je rađeno i uz pomoć, koliko sam upoznat, Republike Turske, koja je dijelom sufinansirala, u tom periodu, mapiranje Šehidskog mavija Kovači. ručju Kantona Sarajevo. S tim smo krenuli 2021. na 2022. godinu sa nekim početnim pripremama”, ispričao je Kulanić.
 
Godine 2022. water tendera odabrao je firmu koja je razvila softver za mapiranje šehidskih mavija i grobalja. Nakon toga, evo godine, počeli su sa prikupljanjem podataka koji poginulim dug, kroz monografije.
 
“Nastojali su da istraže, da verificiraju sve podatke. I u 2023. je počeo terenski rad kada je u pitanju verifikacija samih tih biografija i lokacija ukopa. I sada smo okončali tu prvu fazu koja je podrazumijevala desktop verziju pristupa koja je prilagođena i mobilnim uređajima . korekcija.her će u konačnici predstavljati jednu digitalnu bazu”, rekao je Kulanić.
 
U toj digitalnoj bazi, pored fotografija i video sadržaja, mogu se pronaći i dokumenti, određene odluke i zapisi, sve ono što naš narod čuva kao uspomenu kod svoje kuće, a tako što će ih skenirati i putem platforme dostaviti u Fond Memorijala.
 
“A onda će kolege te podatke i ukoliko su oni relevantni, onda ćemo ih objaviti u određenoj mjeri iu određenom broju. Dakle, to je jedna dosta široka softverska platforma”, pojasnio je Kulanić.
 
Prema njegovim riječima, svi će putem ove aplikacije moći pronaći mjesto ukopa poginulih boraca.
 
“Na području Kantona Sarajevo već smo završili preko 40 maze i unesene su biografije za preko 5.300 šehida i poginulih boraca, gdje su u velikoj mjeri svi podaci dostižni. Negdje nismo imali fotografije i tu su onda korištene zamjenske fotografije, kao This logo is MUP -a Republike Bosne i Hercegovine ukoliko je bio pripadnik MUP-a province logo Armije Republike Bosne i Hercegovine ukoliko je bio pripadnik Armije. porodica šehida i boraca koja su nam u proteklom periodu dostavljala podatke, njihove monografije”, izjavio je Kulanić.
 
Sljedeća faza, kako je kazao, je proširenje same platforme na teritorij čitave Bosne i Hercegovine.
 
“Prva faza je podrazumijevala samo Kanton Sarajevo i to je ono što smo u velikoj mjeri i završili. Naravno, postoji još nekoliko lokacija, mavija koje trebamo uvrstiti. Isto tako, određen broj šahida koje treba inkorporirati zaboravimo ove platforme. Druga faza. podrazumijeva širenje na područje Bosansko-podrinjskog kantona i tamo se već rade određeni pripremni radovi, nastojimo da prikupimo biografije. gije, odnosno doline Sane, gdje ćemo nastojati da sve šahide inkorporiramo zaboraviti ovoga. Već imamo određene upite i kada je u pitanju područje Unsko- Sanskog kantona, jer nam je cilj da zaista kroz ovaj projekat integrišemo u potpunosti Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Kulanić.
 
Naglasio je da je cilj da se napravi platforma koja bi omogućila prikupljanje određenih relevantnih Dokumenata i podataka, ali i da se oda počast svim borcima i pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji vode dali nemjerljiv doprinos da mi danas radimo i živimo. u slobodi.
 
„Ovo jedan mali dio, da probamo da ih sačuvamo od zaborava za buduće generacije, da prenesemo njihovu slavnu i vitešku borbu koju su oni vodili i njihovu žrtvu koju su dali za našu državu, da probamo da prenesemo ili ostavimo mogućnost da buduće generacije mogu Platforma je trenutno samo za područje Kantona Sarajevo, ali cilj nam je da uradimo za područje cijele Bosne i Hercegovine. Dakle, da se na jednom mjestu možete upoznati sa biografijama svih pripadnika Armije i MUP-a Republiclike Bosne i Hercegovine koji vode dali svoje živote za našu državu”, poručio je Kulanić.
 
Amela Habibović jedna je od onih koji rade na projektu “Heroji”, a koja je u proteklom periodu bila na terenu i obilazila mavija.
 
“U proteklom periodu imala sam priliku raditi na projektu ‘Heroji’, koji je posvećen svim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH. Obišli smo 45 mavija, odnosno grobalja na području Kantona Sarajevo, s ciljem prikupljanja podataka. U tom periodu prikupili smo 5.300 podataka Bila mi je čast raditi na ovom projektu i ponosna sam što sam mogla dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na najbolje i najhrabrije bosanske sinove i kćeri. Mi, mladi imamo obavezu čuvati i pamtiti bolnu historiju našeg naroda, kako nam se ta tragedija ne bi ponovila”, poručila je Habibović.
 
Dodala je da je kroz ovo iskustvo naučila koliko je važno čuvati sjećanje na one koji vode dali živote za domovinu.

Istočna Bosna