Dotakao se današnje posjete člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića Bijeljini, kazavši da okuplja probosanske snage te se obrušio na gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića jer ga je dočekao kako dolikuje članu Predsjedništva BiH.

 

A zatim se osvrnuo i na visokog predstavnika Christiana Schmidta kazavši da on ne postoji, te "da ima pravde i odgovornosti neko bi već protjerao čovjeka odavdje jer se lažno predstavlja". Za sve to vrijeme novinari su šutjeli, niko "nije smio" postaviti pitanje.

 

Šest glasova muslimana

 

- Mislim da se stvari samo još više pokazuju jasnim kao što je danas Visoko sudsko tužilačko vijeće samo glasovima muslimana, bez ijednog srpskog i hrvatskog glasa, smijenilo glavnog tužioca, što govori o tome da se realizuju oni zahtjevi iz rezolucije SDA o tome kako BiH treba da odlučuje bez entiteta i da entiteti treba da se ukinu. Apsolutno je vidljivo da šest glasova muslimana, isključivo muslimana, je glasalo da se ona (Gordana Tadić) smijeni. To je pod direktnom instrukcijom SDA čiji operativni provodioc tih akcija na terenu je obavještajna služba pod kontrolom Osmice. I to se može računati kao jedan osvetnički potez, ali i pokazna vježba na koji način oni koji se opiru Osmici, Bakiru Izetbegoviću i drugima, prolaze na taj način. Njihova koncepcija je ovladati Izbornom komisijom, ovladati Tužilaštvom, Sud BiH već imaju sa sumnjivim kadrom, nekim Špancem ili kako se već predstavlja, uglavnom, pod direktnom kontrolom Osmice i te službe - rekao je Dodik i dodao:

 

- Oni nisu spremni na kompromis, na dogovor, jer sama manifestacija šest muslimanskih glasova protiv Hrvata, Srba i protiv Republike Srpske, najbolje govori o tome. Mislim da se pretjeralo u svemu od političkog Sarajeva i da je u tom pogledu neophodno, i ovo dokazuje da su akcije i mjere koje mi poduzimamo možda smo trebale i ranije.

 

Dotakao se Dodik na press konferenciji i posjete člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Bijeljini.

 

SDS od vremena Bosića spinuje RS

 

- S druge strane, vidimo da se realizuje na terenu plan okupljanja probosanskih snaga dolaskom Bakira, odnosno, Džaferovića u Bijeljinu i njegov radni sastanak sa gradonačelnikom (Ljubiša Petrović, SDS) najbolje pokazuje na koji način se okupljaju probosanske snage. Da, SDS je još od vremena Bosića na toj liniji, koriste razne spinove, napade na RS, dovodeći u zabludu javnost. Ova posjeta Džaferovića, i da ima takvo gostoprimstvo, je tako jedna nova praksa manifestacija - rekao je Dodik.

 

A onda je "na tapet" došao visoki predstavnik Christian Schmidt.

 

- Danas je važno što je Narodna skupština usvojila zakon o lijekovima. Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika. Ovaj što se lažno predstavlja, zove se Schmidt, počeo je da piše neka saopćenja, on ne postoji. Ovo je još jedan dokaz neozbiljnosti, uzurpacije. Nema visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini dok ga ne imenuje Vijeće sigurnosti. Nijedna akcija visokog predstavnika, pa ni javni dopis ne znači ništa, osim stava jednog običnog građanina ili stranca koji ovdje pokušava da ovlada nekim pravima. Vidimo da se počelo prijetiti svakom članu parlamenta, ovo je novina - rekao je Dodik.

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je, između ostalog, pozvao svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS-a da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS-a.

 

Znakovito je da se nakon Dodikovog monologa nijedan novinar na konferenciji za medije u Banjoj Luci nije usudio postaviti mu pitanje.