Kada u Sarajevu čujem ezane sa džamija pomiješane sa zvonjavom crkvenih zvona, a u neposrednoj blizini je i sinagoga, sjetim se i moje rodne Španije, moga grada Toleda, kazao je na početku svoga obraćanja Bosancima i Hercegovcima potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi N1.

 

- Historija nas je naučila da razlike itekako mogu biti oružje. Imali smo takav slučaj i prije 30 godina kada su komšije i susjedi postali neprijatelji. Slične stvari su se dešavale i u drugim mjestima u svijetu, tako da i Sarajevo nije iznimka - dodao je Borrell.

 

Poručio je kako su Bosna i Hercegovina i Evropska unija "sestre blizanke", utemeljene na istim vrijednostima.

 

- I utemeljene smo u isto vrijeme - 1992. godine. Tada je EU postala sljedbenica evropske zajednice dok su građani BiH na referendumu izglasali svoju nezavisnost - naveo je potpredsjednik Evropske komisije.

 

Podsjetio je kako je Evropska unija projekat prevazilaženja tragedija prošlosti...

 

- Jedna od tih tragedija je počela i u ovom gradu, ali te tragedije smo uspjeli prevazići. Bili smo u stanju graditi mir i jedinstvo tamo gdje su postojale razlike. Zbog toga insistiramo u pridržavanju zapadnog Balkana Evropskoj uniji - poručio je na kraju Borrell.