22
Oktobar

Memorijalni centar Srebrenica ove godine posjetilo oko 86.000 posjetilaca

Published in Istočna Bosna

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, institucija koja predstavlja mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kao i čuvanja istine i istraživanja zločina genocida, tokom ove godine, tačnije do kraja septembra, posjetilo je oko 86.000 posjetilaca, uključujući i domaće i strane posjetitelje.

 

Glasnogovornica Memorijalnog centra Almasa Salihović, govoreći o organiziranim posjetama učenici osnovnih i srednjih škola s područja Federacije BiH, kazala je da je najveći broj posjeta ove godine iz Kantona Sarajevo, s obzirom da Ministarstvo obrazovanja tog kantona provodi projekt "Njegovanje kulture sjećanja" koji obuhvata posjetu učenika drugih razreda srednjih škola, što je nastavljeno već treću godinu zaredom.

 

-Ovim projektom nisu obuhvaćene posjete ostalih razreda srednjih i devetog razreda osnovnih škola, kojih je bilo zaista mnogo tokom ove kalendarske godine, uključujući period proljeća te period septembra i oktobra, odnosno početka nove školske godine - kazala je Salihović u izjavi Feni.

 

Dodala je da Tuzlanski kanton također provodi projekte kojima Vlada TK kroz Ministarstvo obrazovanja dovodi u posjete Memorijalnom centru učenike svih razreda srednjih škola te učenike devetog razreda osnovnih škola, sa svih općina tog kantona.

 

- Brojne su školske posjete iz Mostara, Srednjobosanskog te Zeničko-dobojskog kantona. Posjete iz Cazina, Bugojna, Čapljine, Goražda, Stoca, Bosanske Dubice također nisu izostale. Možemo reći da su nas s prostora Federacije BiH posjetili brojni građani - kaže Salihović.

 

Govoreći o planovima Memorijalnog centra do kraja godine, naglasila je da će Centar nastaviti provedbu započetih projekata važnih za memorijalizaciju, a tim ljudi koji radi s posjetama će i u narednom periodu imati mnogo posla, s obzirom na brojne najavljene grupe koje ne uključuju nužno školske posjete s područja Federacije BiH, jer su mnoge posjete one koje dolaze iz zemalja regije ili studenti i grupe posjetitelja iz zemalja Evrope, ali i brojnih zemalja svijeta.

 

- Iza nas je obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici, nekoliko organiziranih konferencija, ljetnih škola za mlade, tako da se do kraja godine možemo posvetiti već ranije započetim projektima, čija je realizacija u toku ili tek treba da započne, a tiče se obnove infrastrukture Memorijalnog centra te izgradnje depoa koji će služiti za pohranu i arhiviranje artefakata i predmeta koji su pripadali žrtvama genocida u Srebrenici. Tu je i stalna postavka koju pripremamo i koja će za nas biti sigurno generacijski projekt, a koju ćemo realizirati uz saradnju i podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) - kazala je Salihović.

 

Istakla je da će se realizacija projekata koji su od iznimne važnosti za memorijalizaciju, a koji se provode već nekoliko godina, nastaviti istim tempom, a to su projekti prikupljanja predmeta i artefakata radi trajnog arhiviranja koji su pripadali žrtvama genocida.

 

- Svakako, tu je i projekt usmene historije, a u novembru ćemo sumirati sve ono što smo uradili s volonterima za ovaj projekat. Pred nama su i važni datumi, poput 25. novembra, koji uključuju i prigodne ceremonije obilježavanja - navodi Salihović.

 

Kada je riječ o najaktuelnijim programima i projektima na kojima se trenutno radi u ovom centru, Salihović je naglasila da je ono što je trenutno aktuelno u Memorijalnom centru izgradnja depoa u sklopu kompleksa, koji će biti izgrađen zahvaljujući USAID-ovom projektu Pro-budućnost i CRS-u, gdje će se po svim postojećim standardima arhivirati i trajno pohraniti artefakti i predmeti koji su pripadali žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Aktuelan je i projekt usmene historije koji uključuje snimanje preživjelih svjedoka genocida u svrhu trajne pohrane priča svih onih koji su preživjeli, a čija priča će ostati trajni podsjetnik i svjedočanstvo za buduće generacije.

 

U pripremi su također i mnoge publikacije edukativnog sadržaja, rad na budućem Izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici u javnom prostoru, mnoge razmjene koje uključuju posjete uposlenika sličnim partnerskim institucijama radi stručnog usavršavanja, kao i aktivnosti Međureligijskog odbora Memorijalnog centra koje uključuju posjete mnogim vjerskim institucijama svih konfesija unutar BiH.

 

 FENA

Last modified on nedjelja, 22 Oktobar 2023 13:08

Istočna Bosna