Hajrudin Omerović povratnik je u naselje Vrsinje i bavi se proizvodnjom i preradom voća. Svoju priču o prvim počecima u zasnivanju firme počinje sa sjećanjem na prve dane povratka i mukotrpan rad. Nakon povratka iz Švicarske počinje svoju poslovnu ideju, gdje su angažirani svi članovi porodice i komšije. Ističe da se može dobro živjeti uz predan rad, a podrška institucija je uvijek dodatna podrška.

 

 

Povratnike u Vrsinju i Hajrudina danas je posjetio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

 

- Puno je uspješnih privrednika koji dolaze iz povratničkih sredina. Oko 600 poslovnih subjekata iz entiteta RS smo podržali kroz refundaciju poreza i doprinosa zaposlenim povratnicima. Ovdje u Milićima smo posjetili neke od njih. Vidimo da porodica Omerović predano radi i postiže rezultate. Svaki put nas dodatno obraduju povratničke priče koje znače i nova zapošljavanja. Ministarstvo će dodatno podržati svaku povratničku ideju i svakog zaposlenog povratnika - istaknuo je Dizdar.

 

Dizdar se sastao i sa načelnikom Općine Milići Markom Savićem.

- U toku je realizacija tri projekta na izgradnju putne infrastrukture u povratničkim mjestima koju realizujemo sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica. Dana smo razgovarali o narednim projektima i to je konkretna podrška svim ljudima u Milićima - zaključio je Savić.