08
Oktobar

Dr. Vesna Smajić: Svaka osma žena oboli od karcinoma dojke – ne odlažite preventivne preglede!

Published in BiH
 
PZU Plava poliklinika uz slogan “Ne odlaži, zakaži”, i ove godine tradicionalno obilježava  oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Tim povodom  Plava poliklinika poklanja do 45% popusta na preventivne preglede dojki u želji da pacijenticama pruži potporu u prevenciji i liječenju ove vodeće maligne bolesti kod žena.
 
 
 

 

O neospornom značaju pravovremenih preventivnih pregleda dojki razgovarali smo sa dr. Vesnom Smajić, spec. medicine rada, koja nam je dala odgovore na najvažnija pitanja.

 

Zbog čega je potrebno osvijestiti važnost prevencije karcinoma dojke?

 

“Zbog činjenice da je karcinom dojke  najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Godišnje se otkriva oko 1.200 novih slučajeva karcinoma dojke u BiH, dakle kod svake osme žene. Zbog toga moramo biti svjesni da upravo preventivni pregledi spašavaju živote. Stepen izliječenja ovisi  od stadija u kojem je bolest dijagnosticirana. Npr. kod tumora manjih od 2 cm sa negativnim limfnim čvorovima, stepen izliječenja iznosi oko 97%! Na žalost, u BiH se u 67% slučaja bolest otkriva u III i IV fazi bolesti. Dakle ključno je otkrivanje u ranoj fazi bolesti. Općenito govoreći, što je karcinom u već uznapredovalom stadiju bolesti, teže ga je liječiti. Najveći faktori rizika su starija životna dob, rak dojke u porodici, prva menstruacija prije 12 god. i  menopauza iza 55 godine života. Dojke su simbol ženstvenosti i organ pristupačan samopregledu, stoga stalno naše pacijentice podsjećamo koliko je samopregled važan.” – ističe dr. Smajić.

 

Kada je potrebno početi sa pregledima dojki?

 

“Žene starije od 20 godina trebalo bi da počnu sa samopregledom jednom mjesečno, a taj pregled se radi od 2. do 5.dana nakon prestanka menstruacije, jer su dojke u tom periodu najmekše i najpristupačnije samopregledu. Ako se napipa čvorić, ne treba paničiti, jer je samo 10%  tako napipanih čvorića malignog porijekla. Treba se javiti doktoru također  i  ako se primijete  neke druge promjene na dojci. Klinički pregled  se preporučuje u dobi od 20-40 god. svake 3 godine, a preko 40-e godine svakih jednu ili dvije godine, s tim da pregledi mogu biti i češći s obzirom na faktore rizika. Sadržaj pregleda određuje doktor. Opšte je pravilo, da ukoliko je u porodici bilo slučajeva karcinoma dojke, potrebno  je javiti se  ljekaru najmanje 10 godina prije  starosne dobi u kojoj je taj član porodice obolio. ”

 

 Koja je ključna razlika između ultrazvuka dojki i mamografije?

 

 

“Ultrazvuk i mamografija su dvije različite metode pregleda, ali njihovi se rezultati međusobno nadopunjavaju. Ultrazvuk dojki je neškodljiva, bezbolna i neinvazivna pretraga, izvodi se bez upotrebe igala ili katetera, nema štetnih zračenja. Kod mlađih od 40 godina je metoda izbora. Tada dojke imaju gusto žljezdano tkivo pa se ultrazvukom može otkriti rano prisustvo čvorića. U starijoj dobi ultrazvuk se kombinuje sa mamografijom. Mamografija je zapravo rendgenska metoda pregleda dojki. Obavlja se na posebno konstruiranom rentgenskom uređaju koji se zove mamograf. Preporuke su da se mamografija radi kod žena iznad 50  i više god. starosti svake godine, od 40-50 godine, kod postojanja faktora rizika, svake 2 godine. Mamografijom se mogu otkriti promjene manje od 1 cm koje se ne mogu otkriti kliničkim pregledom – dakle u najranijoj fazi.   Želim naglasiti da pacijentice ne treba biti strah odlaska doktoru, na UZ dojke ili na mamografiju. Kod većine žena nalaz je uredan i primjeren dobi, te se preporučuju godišnje kontrole, dok jedan dio žena ima promjene u smislu cista i dobroćudnih čvorića (tzv. fibrocistične promjene) koje zahtijevaju češće praćenje (ultrazvuk svakih 6-8 mjeseci).” – kazala je dr. Smajić.

 

U  namjeri da pacijent ne gubi dragocjeno vrijeme, Plava poliklinika  je  ponudila mogućnost svim  ženama, da bez dugog čekanja, u ugodnom ambijentu i uz poštovanje epidemioloških mjera obave brzo i kvalitetno cjelovit pregled dojki. Do kraja mjeseca oktobra preventivne preglede možete obaviti po akcijskim cijenama uz uštedu do 45%:

 

  • UZ dojke + tumorski markeri 45KM
  • UZ dojke + mamografija + tumorski markeri 70KM
  • UZ dojke + tumor markeri + mamografija + MRI dojke po specijalnoj cijeni od 320 KM

Zakažite Vaš termin na vrijeme pozivom na broj 035 393 111 ili putem FB stranice Plave poliklinike.

 

Svoju podršku borbi protiv karcinoma dojke, Plava poliklinika dodatno će iskazati učešćem u humanitarnom turniru u ženskoj odbojci u okviru Savremenog festivala žene, koji za cilj ima prikupljanje donacija za kupovinu pokretnog mamografa za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Last modified on četvrtak, 08 Oktobar 2020 21:22

Istočna Bosna