Iz Centralne izborne komisije ističu da su dobili veliki broj prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine, koje su uspjeli da obrade u zakonskom roku.

 

- U okviru ove aktivnosti uočen je veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe u izbornom procesu. Iz navedenog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost. Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 01. oktobra 2020. godine donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine sa upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača – navode iz CIK-a.

 

Ističu da su po prvi put na svojoj web stranici objavili Izvod registriranih birača za glasanje van BiH.

 

- Želimo da istaknemo da je upravo Centralna izborna komisija BiH svojim aktivnostima i činjenicom da je spisak registriranih birača za glasanje izvan BiH po prvi put učinila javnosti dostupnim podstakla sve aktere u izbornom procesu (birače, političke stranke, nevladin sektor, medije) da izvrši uvid u Centralni birački spisak i da reagiraju ukoliko postoje sumnje u tačnost biračkog spiska.

 

Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH je javno objavila kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe. Takođe, Odluka o odbijanju upisa birača za glasanje van BiH je objavljena na web stranici www.izbori.ba, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Centralne izborne komisije BiH o odbijenim prijavama sa navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju "Provjerite status vaše prijave" – navode.

 

U roku ostavljenom za žalbe Centralna izborna komisija BiH je primila više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra.

 

- Ukoliko bude zakonskog osnova CIK BiH će na osnovu podnesaka korigirati podatke u Centralnom biračkom spisku prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude osnova da Centralna izborna komisija BiH uvaži žalbu istu će sa izjašnjenjem dostaviti Sudu BiH na odlučivanje. Obavještavamo javnost da će Centralna izborna komisija BiH dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registriran da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inostranstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini/gradu prebivališta na biračkom spisku za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje – pojašnjavaju iz CIK-a.