Print this page
09
Juli

Iz "Memorijalne šume 8.372" krenuo deveti maraton mira od Goražda preko Žepe do Srebrenice

Published in Istočna Bosna

Iz kompleksa "Memorijalne šume 8.372" na Posestri kojom se u Goraždu trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici startao je tradicionalni, deveti po redu maraton mira "Goražde – Žepa – Srebrenica", koji simbolično povezuje tri nekadašnje zaštićene zone UN-a.

 

Na put dug oko 180 kilometara krenulo je 12 maratonaca Atletskog kluba Goražde, koji je organizator maratona.

 

Oni su tradicionalno odali počast žrtvama opsade ovog grada u periodu agresije.

 

"Mi smo svake godine dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici koja je rana svih nas. Goraždu je tokom agresije bila namijenjena slična sudbina i mi, kao i naši planinari i biciklisti odlučili smo da svake godine budemo dio obilježavanja na način na koji mi najbolje znamo. Želimo da se sjetimo i odamo poštovanje svim nevinim žrtvama u nekadašnje tri Zaštićene zone UN-a i prenesemo snažnu poruku preživjelima u Srebrenici i Žepi da nismo i nikada nećemo zaboraviti njihovu tragediju i da suosjećamo u njihovoj patnji i boli", poručio je Zaim Šuman, predsjednik Atletskog kluba Goražde.

 

Među učesnicma je i Emir Hastor jedan od najboljih bh. maratonaca koji će istrčati maraton mira u čast žrtvama genocida u Srebrenici.

 

"Ja i Zaim trčimo svake godine, ovaj put je s nama još deset momaka. Prva dionica je blizu 95 kilometara, a druga je 75 ili 80 kilometra od Žepe do Srebeenice. Moram reći da su, prije svega, u genocidu stradali ljudi i to je bolna rana čitavog svijeta i mi se moramo potruditi da ovo nikada ne zaboravimo i da se nikada ne ponovi. Ovo je najmanje što možemo uraditi za nedužne žrtve", poručio je bh maratonac,.

 

Maratonci su danas položili cvijeće na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije, ubijenoj djeci Goražda i na centralno spomen obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima".

 

Nastavili su put prema Žepi gdje se njihov dolazak očekuje u večernjim satima i gdje će položiti cvijeće na spomen obilježje, a sutra ujutro nastavljaju prema Potočarima. Maratonci iz Goražda kreću se uglavnom šumskim putevima, a ne magistralnim i godinama to čine bez ikakvih problema.

 

U obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici učestvuje veliki broj Goraždana koji će na različite načine stići u Potočare 11.jula.

 

Članovi Planinarskog kluba "Goražde – Maglić" i planinari udruženja "Klek" prije dva dana krenuli su iz Goražda kako bi se pridružili Maršu mira "Nezuk - Potočari".

 

Za Goraždane je posebno važno da podijele tugu i bol sa narodom Srebrenice.

 

"Naši pohodi su najmanje što možemo učiniti za žrtve Srebrenice, da ih ne zaboravimo i da se to što se desilo nikada više nikome ne desi. Svašta smo vidjeli i preživjeli za sve ove godine, ali svaki dolazak na lokacije masovnih grobnica, svaki ulazak u Potočare ponovo nam zaledi krv u žilama", kaže Alija Lapo, planinar iz Goražda.

 

Dan uoči godišnjice genocida u Srebrenici startat će i biciklistički maraton Goražde-Srebrenica u organizaciji Biciklističkog kluba Goražde.