17
Septembar

Obilježavanje 30. godina od zločina u logoru Sušica

Published in Istočna Bosna
Danas se obilježava 30. godišnjica od zločina nad žrtvama logora Sušica kod Vlasenice. Kroz logor Sušica, u periodu od juna do septembra 1992. godine, prošlo je oko 8.000 zatočenika s područja Vlasenice i Podrinja. 

Koncentracioni logor Sušica je od maja pa do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, učenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

 

Kroz taj logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba - muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju su ubijani, o čemu svjedoči više masovnih grobnica: Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…

 

Dragan Nikolić je pred Haškim tribunalom početkom 2005. osuđen na 20 godina zatvora nakon što je priznao krivicu da je 1992. učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u logoru “Sušica” u Vlasenici.

 

Pred Sudom BiH 2011. je Predrag Bastah pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za učešće u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva u Vlasenici, a s njim i Goran Višković na 18 godina zatvora.

 

U ovim presudama utvrđeno je da je većina bošnjačkog stanovništva protjerana iz Vlasenice 1992. godine. Prije toga, kako stoji u presudama, najmanje 8.000 nesrpskih civila je bilo zatočeno u hangaru logora “Sušica”. Mnogi od muškaraca, uključujući 140 zatvorenika, kako se navodi, ubijeni su u septembru 1992. godine.

 

Pred Državnim sudom u toku su suđenja za zločine počinjene 1992. godine u Vlasenici.



(Vijesti.ba / BHRT)

Istočna Bosna