Članovi porodica miluju tabute u kojim se nalaze posmrtni ostaci srebreničkih dječaka i muškaraca, koji su planski ubijani kobnog jula prije 27 godina.

 

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano još 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima u julu 1995. godine u Srebrenici.

 

Edin Merdžić oprostio se od oca Edhema Merdžića koji je ubijen 1995. godine. Posmrtni ostaci pronađeni su u Kalinoviku, a identifikovan je prošle godine.

 

Ajša Merdžić oprostila se od zeta Muriza Mustafića ubijenog 1995. godine. I njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u Kalinoviku.

 

U izjavi za AA rekla je kako je ubijen i njegov brat koji je ranije ukopan.

 

- Sjećam ga se kao dobrog čovjeka. Kao mog zeta. Sestra ima dvoje djece sa njim - rekla je Merdžić.

 

Kazala je kako život ide dalje, ali je važno čuvati sjećanje kako se slično ne bi ponovilo.

 

Bekto Kadrić oprostio se od sestrinog muža Muniba Bektića. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici kod Kamenice. Dodao je kako su Srbi premjestili njegove posmrtne ostatke, pa su kosti pronađene u sekundarnim grobnicama.

 

”Nisu sve kosti nađene. Nešto kostiju još uvijek nije nađeno, pa su rekli da ako se nađe da će pokopati ovdje u mezarje te kosti. Nađene su kosti 2007, 2009. i 2010. godine“, rekao je Kadrić.

 

Traga za još jednim bratom i dvojicom bratića. Jednog brata u Memorijalnom centru ukopao je 2012. godine.