Tada im je u pomoć došla Federalna uprava civilne zaštite sa svojim teškim mašinama i odblokirala ih.

Zdravlje stanovnika zadovoljavajuće

- Snijeg ovdje od prekjučer pada, ali opet nije strašno. Jeste da ima nanosa koji prave određene probleme u putnoj komunikaciji. Od jutros nije niko ni probao da ide prema Srebrenici, čisto sumnjam da se može i proći. Imam neko terensko vozilo, hoću da stavim lance i probam barem da prođem do polovine planine, kako bih se uvjerio u pravo stanje - kaže na početku našeg razgovora Zulanović koji je 2019. godine alarmirao javnost u našoj zemlji tražeći pomoć u ime mještana jer su bili zavejani snijegom.

U selima žive 104 stanovnika, oko 50 porodica.

- Zdravstveno stanje stanovnika je zadovoljavajuće. Nemamo bolesnih. U ovo doba pandemije do sada nismo imali oboljelih od koronavirusa. Nadam se da će tako i ostati - priča nam Zulanović.

Upitali smo kakvu imaju komunikaciju sa Općinom Srebrenica, načelnikom Mladenom Grujičićem.

- Pa dobra je s obzirom na to da su bili izbori, neko drugi je predsjednik mjesne zajednice, ali ja imam komunikaciju sa svima i većina koji žive ovdje meni se obraćaju za pomoć - kaže on.

Osvrnuo se i na cjelokupnu situacija u zemlji, provokacije koje doživljavaju povratnici širom RS-a.

- Sve to utječe na nas. Već nekoliko večeri se sastajemo mi mještani, razgovaramo, analiziramo stanje i primijetim među ljudima da je neka panika. I ono što je najgore, niko od Bošnjaka koji nas predstavljaju, nije nam se obratio, poslao poruku, a kamoli nas posjetio. Prepušteni smo sami sebi - govori nam Zulanović.

Ako zatreba, mogu zatražiti i helikoptersku pomoć

Odgovorio je i šta se promijenilo nakon velikog snijega 2019. godine kada su danima bili odsječeni od ostatka zemlje.

- Pa promijenilo se nabolje. Tada sam se kao predsjednik Mjesne zajednice sela Luka i Krušev Do sastao sa srebreničkim načelnikom, imali smo dogovor koji smo stavili na papir, potpisali da se više ne dogodi da budemo zavejani. Našli smo firmu koja može adekvatno odgovoriti u zimskim uvjetima, ima jake mašine, Tehno metal iz Vlasenice, i ona evo već treću godinu dobija tender za održavanje puta Luke i Kruševog Dola, najudaljenije mjesne zajednice na području Srebrenice - kaže Zulanović i dodaje:

- Ipak ne možemo u svakom momentu zimi u nabavku hrane i kod ljekara jer se znaju pravila čišćenja puta, može biti neočišćeno dan-dva, ali ne više. Prije tri godine dogovoreno je da možemo imati helikoptersku pomoć u hitnim slučajevima. U tom slučaju moramo komunicirati sa civilnom zaštitom u Bijeljini - ispričao nam je Zulanović.