04
Juni

Potpisan Ugovor o punopravnom članstvu biblioteke MC Srebrenica u sistem COBISS

Published in Istočna Bosna

Nakon uspješno realizovane akcije prikupljanja knjiga za biblioteku Memorijalnog centra Srebrenica u toku prošle godine i niza konstruktivnih sastanaka sa predstavnicima Univerziteta u Sarajevu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH), danas su predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović i direktor NUBBiH Ismet Ovčina potpisali ugovor o punopravnom članstvu biblioteke Memorijalnog centra u bibliotečko-informacioni sistem COBISS.BH.

 

Potpisivanjem ovog ugovora biblioteka Memorijalni centar dobija status punopravne članice sistema COBISS.BH, a time mogućnost aktivnog učešća u sistemu uzajamne katalogizacije COBISS.BH, korištenja programske opreme COBISS za automatizaciju bibliotečkih funkcija i korištenja usluga NUB-ViBBiH Centra.

 

- Mi smo danas potpisivali ugovor sa Memorijalnim centrom o pristupanju biblioteke ovog centra sa virtualnom bibliotekom Bosne i Hercegovine koja ima direktnu vezu sa COBISS-om iz Instituta znanosti Univerziteta u Mariboru, koji je vlasnik licence. Ovaj bibliotečko-informacioni sistem pruža odlične mogućnosti da se informacija koju ima lokalna sredina može dostaviti, a isto tako može se koristiti ono što je već obrađeno u sistemu za sve njegove članice - rekao je direktor NUB-a Ismet Ovčina.

 

Ocijenio je to izuzetno značajnim korakom za ovo mjesto i širenje istine, kao i za sve istraživače i one koji žele da dođu do pravih informacija, "jer se istina najbolje govori kada se prikaže kroz ono što se dešavalo i što je bilo".

 

- Biblioteke su uvijek bivale mjesta gdje se dogovaralo kako da se završi rat, kako da se ide u budućnost i mislim da svaka biblioteka, tako i ova, treba da širi istinu, jer samo istina jednog dana može da pobijedi - istakao je Ovčina.

 

Inače, danas je održan sastanak sa predstavnicima NUB-a i Univeziteta u Sarajevu na kojem se raspravljalo o budućim zajedničkim aktivnostima.

 

Pored predsjedavajućeg UO Memorijalnog centra i direktora NUB-a, sastanku su prisustvovali i rukovoditeljica Virtuelne biblioteke BiH Nevenka Hajdarović, Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebovid-Lendo, te bibliotekar Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zadužen za koordinaciju tima bibliotekara u projektu Vahid Piralić, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Istočna Bosna