01
Juni

U Kalesiji ukopani posmrtni ostaci još pet ubijenih zvorničkih Bošnjaka

Published in Istočna Bosna

„Trenutno tragamo za tijelima još 440 ubijenih Zvorničana, među kojima su i mnogi koji su zarobljeni na Bijelom Potoku“.

 

IMG 8967

 

U Memorijalnom centru Gornja Kalesija, danas je klanjana dženaza i obavljen ukop još pet žrtava zločina nad zvorničkim Bošnjacima, ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

Ukopani su Bahrija Dautović, rođen 1964 .godine, Idriz Dautović rođen 1963. godine, Avdija Muratović, rođen 1911. godine, Derviša Rahmanović, rođena 1930. i Mejruša Šahbegović, rođena 1911. godine.

 

Dženazi su prisustvovali mnogobrojni članov porodica ubijenih, mahom, djeca, braća i unučad, ali i njihove zvorničke komšije i prijatelji, te predstavnici političkog i vjerskog života Tuzlanskog kantona i BiH.

 

„Danas se sjećamo svih nevinih žrtava Zvornika, među kojima i onih oko 700 zarobljenika odvedenih sa Bijelog Potoka na današnji dan prije 29 godina, koji su nakon zarobljavaja strijeljani, a njihova tijela zatrpana u masovne grobnice.

 

Posmrtni ostaci ovih pet žrtava pronađeni su na raznim lokacijama. 

 

IMG 9227

 

Trenutno tragamo za tijelima još 440  ubijenih Zvorničana, među kojima su i mnogi koji su zarobljeni na Bijelom Potoku.

 

Mnoge majke čija su djeca zarobljena 1. juna 1992. godine su umrle a da nisu ukopale svoje sinove“, kazao nam je Ahmet Grahić predsjednik Udruženja nestalih Zvorničana.

 

Današnju dženazu predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a prisustvovali su joj mnogobrojni imami sa područja Muftijstva tuzlanskog, kao i dekan Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva dr. Zuhdija Hasanović.

 

„Braćo i sestre, veliki je broj Zvorničana kojima je učinjena najveća nepravda, najveći zulum koji se može učiniti na ovom svijetu. Zločinom, genocidom, ubijeni su njihovi najmiliji. Njihove dove, njihov vapaj Allah dž.š prima. 

 

U ovom danu u i ovom broju koliko nas je danas došlona ovu dženazu  tražimo od onih kojima je to zadaća da se pronađu ubijeni, pronađu svi oni nad kojima je zločin počinjen. Njihova je zadaća da svakog zločinca stigne presuda, da ga stigne pravda.

 

Braćo i sestre teško onima koji su počinili zločin, ali i onima koji ga taje i skrivaju, kao i onima koji ga negiraju“, poručio je,  između ostalog,  muftija Fazlović

 

IMG 9695

 

 

Inače, prisutni na dženazi su veoma emotivno doživjeli obraćanje mlade Enide Selimović koja je imala tri godine kada joj je, na današnji dan 1992.godine ubijen otac Hasan, djed Safet, amidže Agan, Avdija, Husein i Alija, te amidžići Emir i Samir.

 

Današnjoj dženazi u Gornjoj Kalesiji prisustvovao je potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, predstavnici Vlade TK, kao i boračkih udruženja i organizacija, mnogobrojne srebreničke majke, kao i članice Udruženja „Žene u crnom“ iz Beograda.  

 

Piše: Almasa Hadžić / Foto: A. Bajrić-Blicko 

 

Last modified on utorak, 01 Juni 2021 22:12

Istočna Bosna