U bratunačkom naselju Lolići odata je počast za 11 šehida koji su svoje živote položili na današnji dan 1992. godine u ovom mjestu, u odbrani Konjević Polja od agresora. Kada je početkom maja došlo do protjerivanja Bošnjaka iz većeg dijela bratunačke općine, stanovnici ovog mjesta su se organizovali i uz pomoć komšija iz drugih mjesta i susjednih općina, pružili su otpor agresoru 29. maja u Lolićima.

 

Ovom bitkom, u kojoj je 11 šehida izgubilo život, spriječen je pad Konjević Polja, a Bošnjaci ovog kraja su, barem dijelom, tokom 1992. godine izbjegli sudbinu svojih komšija iz drugih naselja. Zahvaljujući ovom događaju, Konjević Polje je ostalo slobodno do 13. marta 1993. godine. Ovaj dan se obilježava i kao Dan šehida Konjević Polja.

 

U džematu Hrnčići – Urkovići danas je proučen i Jasin za šehide. Prije vjerskog programa, preživjeli Bratunčani posjetili su spomen-obilježje u Lolićima, koje je podignuto u znak sjećanja na 11 šehida. Potom je u naselju Sebiočina kod Nove Kasabe općina Milići proučena šehidska dova za 52 šehida ovog mjesta, koji su ubijeni u protekloj agresiji na našu domovinu.

 

Učenju Kur'ana, mevludskom programu i zikru prisustvovao je veliki broj džematlija. Prije vjerskog dijela programa preživjeli su polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i učenjem Fatihe odali počast šehidima ovog mjesta.

 

Današnjim obilježavanjima prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je u svom obraćanju istakao važnost ovakvih obilježavanja i sjećanja na sve one koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Heregovine od agresora.

 

 

- Mi smo danas ovdje, svoji na svome, da zajedno podijelimo našu tugu, bol, ali i radost prisustva na našim ognjištima. To što smo danas ovdje je i dokaz da naša žrtva nije bila uzaludna. Čuvajte svoje porodice, ognjišta, slobodu i domovinu, sjećajte se naših šehida. Mi danas sve to uživamo zahvaljujući njihovoj žrtvi. Herojska je naša borba bila u odbrani od agresiji, herojska je naša borba i danas. Mi danas možda i nismo svjesni važnosti naše borbe, ali će generacije koje dođu iza nas to znati cijeniti. Moramo zapisivati ono što nam se desilo kako ne bi bilo zaboravljeno. Oni koji zaborave svoju prošlost osuđeni su na to da im se ponovi. Naša djeca moraju čitati i znati ono što se nama desilo kako ne bi prolazili kroz genocid kao mi. Prvi put u historiji Bošnjaka dokumentovan je i presuđen genocid nad nama. Prvi put imamo slobodu o tome govoriti i to zapisivati.

 

Ova mjesta, naše Podrinje, naša Bosna i Hercegovina zaslužuju našu svakodnevnu brigu i našu borbu, gdje god da smo i šta god da radimo. Nemojte dozvoliti da laž pobijedi istinu, a pobjedit će ako mi budemo šutjeli. Naši šehidi nas obavezuju da ne šutimo. Isto tako nas obavezuju da nikada ne odustanemo od naše borbe. Zbog njih kao i zbog generacija koje dolaze niko od nas nema pravo da odustane. Budite ponosni i dostojanstveni, hodajte podignute glave, naš obraz je čist. Naše namjere su čiste. Nijedan Bošnjak nikada nije poduzeo niti jednu osvetničku akciju iako srećem one koji su činili nad nama zločine. Mi hoćemo da država kazni zločince, iako smo svjesni da pravda nikada neće biti do kraja zadovoljena. Naša istrajnost, naša borba historijska je poruka da nismo odustali od širenja istine, traganja za pravdom i kažnjavanja ratnih zločinaca - poručio je Salkić.