Nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine, veliki broj srebreničkih muškaraca i dječaka krenuo je iz Potočara ka slobodnoj teritoriji, a najveći broj onih koji su preživjeli slobodu je ugledao u Nezuku. Zbog toga se, u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Podrinja, svake godine organizira i Marš mira.

 

- Sve ćemo organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama. Ne možemo u ovom trenutku govoriti o broju učesnika, ali spremat ćemo se za otprilike 1.000 ljudi - kaže Salihović.

 

Prije pandemije koronavirusa na Maršu mira svake godine učestovalo je oko pet hiljada ljudi. Prošle godine, zbog poštovanja epidemioloških mjera, kolona nije krenula iz Nezuka, nego s Crnog vrha kod Zvornika.

 

- Sada nam slijedi obilazak trase i izrada operativnog plana, koji će biti prezentiran 2. juna. U operativnom planu ćemo definirati vrijeme polaska i dolaska kolone, trasu, prenoćišta, logistiku za učesnike i sadržaje za učesnike tokom trajanja marša - pojašnjava Salihović.

 

U skladu sa epidemiološkim mjerama bit će određen i konačni broj učesnika, posebno kada su u pitanju organizirane grupe iz inostranstva, kojih je u normalnim uvjetima bilo mnogo iz svih dijelova Evrope i svijeta.

 

Organizatori će pokušati da odobre učešće svim zainteresiranim grupama, ali će broj učesnika iz svake grupe biti prilagođen važećim epidemiološkim mjerama.