23
April

Užasavajuće pjesme ore se Zvornikom: "Srebrenice, ti si nama mila, dabogda se triput ponovila..."

Published in Istočna Bosna

Bošnjaci povratnici u Zvorniku i okolnim mjestima, osim što ih već mjesecima privode na informativne razgovore u PU Zvornik, svakodnevno su izloženi raznim provokacijama i pritiscima.

 

Radi se o kontinuiranom uznemiravanju Bošnjaka u Podrinju i negiranju genocida. Policija svaki put sve samo zadokumentuje i konkretno ne kažnjava one koji provociraju i prijete povratnicima i na ovaj način.

 

Na društvenim mrežama postavljen je snimak koji je dostavljen, kako je to naveo njegov autor, i policiji. Sve se događalo sinoć u naselju Grbavci, gdje su 21. maja 1992. godine srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba, etnički očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane.

 

U pozadini, na snimku, se čuje pjesma čiji su stihovi užasavajući i pozivaju na nove zločine.

 

- Srebrenice, ti si nama mila, dabogda se tri put ponovila...

 

Podsjetimo, 21. maja 1992, i sljedećeg dana ubijena su ili odvedena, a potom likvidirana na različitim stratištima 62 Bošnjaka iz Grbavaca.

 

 
 

Ista sudbina je zadesila i 20-ak mještana susjednog naselja Čolovnik u mjesnoj zajednici Glumina. Skoro sva njihova tijela su pronađena u jesen 1998.

 

godine u masovnoj grobnici Ramin grob. Među žrtvama su bili i žene, djeca i starci, a najviše stradalih je iz familije Avdić iz zaseoka Mačkuša.

 

Zločinci su ubili Safeta Avdića, njegova tri sina, pet unuka, brata i devet rođaka. Nisu imali milosti ni za najmlađeg Avdića, 14-godišnjeg Advira. Grbavci su naselje na području Zvornika koje je procentualno najviše stradalo u proteklom ratu. Jedna petina stanovništva ovog mjesta ubijena je i poginula u periodu 1992-1995. godina s tim da je više od polovine ubijeno tog 21. maja 1992. godine. Za ovaj zločin ni 29 godina poslije niko nije odgovarao.

 

 

Last modified on petak, 23 April 2021 15:26

Istočna Bosna