Print this page
21
April

Nova knjiga Ramiza Salkića: GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992.

Published in Istočna Bosna
Buduće generacije neće moći reći da nisu znale.
 
 
Ovom knjigom želim ohrabriti Bošnjake Hranče, Bratunca, ali i cijelog ovog prostora, koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, da istraju u borbi, koju vode časno i ustrajno. Da nikada ne odustanu od svojih ognjišta. Naš povratak je naša borba za istinu, za pravdu i za domovinu Bosnu i Hercegovinu.
 
 
O nama najbolje govori naš miran povratak i želja da živimo na svojim ognjištima. Iako je nad nama počinjen Genocid, mi smo spremni da živimo u miru sa komšijama. Koliko smo zreo narod pokazuje činjenica da nismo uzimali pravdu u svoje ruke, već smo taj posao prepustili institucijama države Bosne i Hercegovine, od koje očekujemo da procesuira i kazni počinioce zločina.
 
 
Moja želja je da Bošnjaci Hranče, Bratunca i cijele Bosne i Hercegovine, iz ove knjige izvuku važne pouke i da budu još ustrajniji i odlučniji u našoj borbi za svoje ognjište, svoja prava i slobode. Naši cilj je slobodna Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih mogućnosti za sve njene građane. Naši ciljevi nisu usmjereni ni protiv bosanskih Srba, niti protiv bosanskih Hrvata.
 
 
Mi želimo zemlju koja će biti po mjeri svih njenih građana. Niko od nas nema pravo odustati od svoga ognjišta, od svoje Domovine, bez obzira gdje ga je ratni vihor i progon odveo. To treba i mora biti novi podstrek u našoj borbi, za vraćanje naših prava, koja su nam oduzeta Agresijom i progonom, a koja nam, u ovom djelu naše domovine, još uvjek nisu vraćena u potpunosti.
 
 
Domovina je kao majka. Samo je jedna majka i samo je jedna domovina. Kad god da izgubite majku, ostajete siroče i nikad je nećete vratiti. Ne smijemo dopustiti da izgubimo Domovinu, jer i tada ostajemo siročad, gubimo ime, gubimo identitet, gasi se naš korijen, nestajemo kao narod... Nestaju naš jezik, kultura i običaji... Dovoljno smo mudri i jaki da to ne dopustimo.
 
 
Zbog toga, na kraju ove knjige, koja je početak pisanja istine o progonu Bošnjaka Bratunca, pozivam vas na ustrajnost, hrabrost i odlučnost u borbi za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Pozivam vas na saradnju, kako bismo ovakvu knjigu napisali za sva mjesta iz kojih su Bošnjaci Bratunca protjerani tokom agresije od 1992 do 1995 godine.
 
 
Buduće generacije neće moći reći da nisu znale.
 
 
 
Ramiz Salkić