14
April

PRIJE 29 GODINA UŽIČKI KORPUS ‘OSLOBODIO’ VIŠEGRAD: ŽRTVE I DANAS ČEKAJU NA PRAVDU

Published in Istočna Bosna

Užički korpus JNA prešao je 13. aprila granicu iz Titovog Užica u Srbiji sa teškom artiljerijom i lakim naoružanjem i napao Višegrad, a već 15. aprila JNA je zvanično okupirala grad gdje su zajedno sa SDS-om poveli kampanju pozivanja u sredstvima javnog informisanja kako bi podstakli bošnjačko stanovništvo da se vrate svojim kućama.

 

Punih 29 godina preživjele žrtve, članovi porodica ubijenih čekaju pravdu, a prognanici provedbu Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

– Do danas za ratne zločine počinjene u Višegradu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđeni Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora, Sredoje Lukić na 27 godina zatvora i Mitar Vasiljević na 15 godina. Na Sudu Bosne i Hercegovine osuđeno je 15 zločinaca i to: Momir Savić 17 godina (u bjegstvu) Nenad Tanasković 8 godina, Željko Lelek 16 godina, Dragan Šekarić 17 godina, Miloš Pantelić 15 godina, Boban Šimšić 14 godina, Oliver Krsmanović 18 godina, Predrag Milisavljević 20 godina, Petar Kovačević 9 godina, Vitmir Racković 10 godina, Momir Tasić 14 godina, Petar Tasić 5 godina, Mićo Jovičić 5 godina, Vuk Ratković 8 godina i Radomir Šušnjar 20 godina.

Na Kantonalnom sudu Sarajevo jedan i to Novo Rajak osam godina.

Do danas je izrečeno 246 godina zatvora i jedna doživotna od čega devet osuđujućih presuda za silovanje seksualno zlostavljanje dok je za dvojicu optuženih Milojka Kovačevića i Slađana Tasića Interpol raspisao potjernicu. Mnogi ratni zločinci se nalaze na slobodi. Preživjele žrtve, članovi porodica i srodnici ubijenih još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima oko 1000 ubijenih. Prošle su dvije godine od pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, koja ne samo da nije osujetila i smanjila negaciju genocida, već su negatori genocida još jače i snažnije pojačali svoje negatorsko djelovanje. Stoga, ponovo pozivamo međunarodne institucije, posebno međunarodne predstavnike u BiH da hitno pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genocida i da hitno visoki predstavnik u BiH nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, hlokausta i drugih ratnih zločina, poručuju iz Udruženja Žena-žrtva rata.

 

Last modified on srijeda, 14 April 2021 21:37

Istočna Bosna