18
Mart

ALIJA BEGOVIĆ - Pogoršava se stanje i u Foči: “Situacija je mnogo gora nego što statistika pokazuje”

Published in Istočna Bosna

Direktor Doma zdravlja Ustikolina prim.dr Alija Begović smatra da trenutni broj aktivnih slučajeva u općini Foča u FBiH ne oslikava stvarno stanje obzirom na kliničke slike pacijenata koji se javljaju u ovu ustanovu.

 

 

Epidemiološka situacija usložnjava se i na području općine Foča u FBiH gdje raste broj zaraženih, i trenutno ih je najviše od početka pandemije. Potvrđeno je 11 slučajeva, a u Domu zdravlja smatraju da oboljelih ima i više. Apeluju na građane da se maksimalno pridržavaju epidemioloških mjera, a od nadležnih institucija očekuju podršku u kadrovskom i materijalnom smislu.

 

Direktor Doma zdravlja Ustikolina prim.dr Alija Begović smatra da trenutno 11 aktivnih slučajeva u općini Foča u FBiH ne oslikava stvarno stanje obzirom na kliničke slike pacijenata koji se javljaju u ovu ustanovu.

„Zvanično je 11 pozitivnih a s druge strane imamo već 15 obostranih upala pluća potvrđenih, a koji nisu svi virusološki potvrđeni, ali se 99 posto radi o Covidu. Ne testiraju se svi, imali smo situacije da su muž i žena pozitivni a djeca uopće nisu testirana, mada su vjerovatno i oni, tako da mi poduzimamo neophodne mjere. Dakle, statistički potvrđeni podaci nisu oni koji odgovaraju stvarnom stanju, situacija je mnogo gora i mnogo je više zaraženih – mišljenja je Begović.

Naglašava da je, što se tiče kliničkih slika pacijenata, stanje za sada relativno dobro. Umjereni i blaži slučajevi tretiraju se u Domu zdravlja, dok se teži upućuju u Kantonalnu bolnicu Goražde.

 

„Iako ima mali broj uposlenih, Dom zdravlja se dobro nosi sa trenutnom situacijom. Dio uposlenika koji su bili inficirani su opravljeni i stanje je pod kontrolom zahvaljujući maksimalnim naporima koji se ulažu u pružanje primarne zdravstvene zaštite pacijentima, pri čemu se strogo vodi računa i o poštivanju epidemioloških mjera – napominje direktor Begović.

Obzirom da se situacija pogoršava naglašava da je i ovoj ustanovi potrebna, kako kadrovska, tako i finansijska pomoć.

„Materijalno-tehnički troškovi za reagense, kisik, lijekove, injekcije i infuzije, sve se jako mnogo troši, tri do četiri puta više nego inače. Uposlenici, svi koji rade sa zaraženim osobama, trebali bi u skladu sa zakonom biti dodatno plaćeni na uslove rada, u visini 11 posto plus doprinosi, što bi bilo možda 17 posto na svaku plaću, i mi to samo djelimično možemo ispoštovati. Hitno nam je potrebna finansijska pomoć, dobro bi bilo uposliti nekoliko sestara. Jednu doktoricu smo povukli iz Sarajeva sa specijalizacije tako da trenutno imamo dovoljno doktora iako je i doktorica trenutno u izolaciji. Za kisik se borimo, poslali smo vozilo u Sarajevo po tri boce kisika toliko smo mogli dobiti, dakle borba je zaista žestoka“ – pojašnjava direktor Doma zdravlja Ustikolina.

Naglasio je da borbi protiv koronavirusa najviše mogu doprinijeti građani, odgovornim ponašanjem, izbjegavanjem suvišnih kontakata i druženja.

„Posebno naredne dvije do tri sedmice su kritične. Kako bi se sačuvalo zdravlje i životi građana smatram da bi spriječavanju širenja koronavirusa doprinijelo i uvođenje dvosedmičnog lockdauna na području BPK-a, što ću lično predložiti na sjednici kantonalnog kriznog štaba“ – kazao je Begović.

Istočna Bosna