14
Mart

Najstariju Srebreničanku Mušku Porobić u kabur spustili unuci, a dženazu joj klanjao praunuk

Published in Istočna Bosna

Iza Muške je od najužih članova porodice ostala sestra Derva, koja ima više od 100 godina.

 

 

Na mezarju pored džamije u Gornjim Potočarima, desetak kilometara od Srebrenice, danas je klanjana dženaza i obavljen ukop majke Muške Porobić, koja je prekjuče preminula u 111. godini i koja je bila najstarija u Srebrenici, a sigurno i u Bosni i Hercegovini.

 800x450 2

Posljednjih godina živjela je kod unuka Ramiza Porobića, njegove supruge Selme i majke Sevde. Tokom rata i genocida u Srebrenici Muška je izgubila sina Hajrudina i Fuada te muža Nazifa i mnogobrojnu rodbinu.

 

Osim mnogobrojnih unuka, praunuka, koje niko od familije ne zna nabrojati, iza Muške je od najužih članova porodice ostala sestra Derva, koja ima više od 100 godina.

Dženazu je predvodio Dževad ef. Orić, praunuk rahmetli Muške, inače imam džemata Dobrak kod Srebrenice.

  • Muška je u ratu i genocidu izgubila sina Hajrudina i Fuada te muža Nazifa

    Muška je u ratu i genocidu izgubila sina Hajrudina i Fuada te muža Nazifa

    FOTO: AVAZ


Obraćajući se prisutnima glavni srebrenički imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić, kazao je da je rahmetli Muška preživjela tri rata i genocid u Srebrenici i sigurno će ući u istoriju kao najstarija Bošnjakinja Srebrenice.

 

Dosta je majki Srebrenice, koje su otišle sa ovog svijeta i koje neće imati koga ostaviti iza sebe i koje nisu imale svojih najmilijih da ih spuste u kabure. Na sreću, majku Mušku u kabur su spustili njeni unuci Fadil Orić i Ramiz Porobić.

Last modified on nedjelja, 14 Mart 2021 15:27

Istočna Bosna