12
Maj

Kurti se sastao s veleposlanicima pet europskih zemalja i SAD-a

Published in Svijet
Kosovski premijer Albin Kurti sastao se danas s veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije ... 

... i to dan nakon posjeta posebnog predstavnika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Prištini.



Prištinski mediji javljaju da je sastanak, koji nije bio najavljen održan odmah po završetku konferencije pod nazivom "Inicijativa za balkanske dijaloge" na kojoj je sudjelovao i kosovski premijer te da nakon sastanka nije bilo izjava za novinare.


Na toj je konferenciji Kurti istaknuo da je Kosovo uskladilo svoju zajedničku vanjsku sigurnosnu politiku s onom EU i primijenilo sve pakete sankcija protiv Ruske Federacije.


“Nema neslaganja oko toga treba li Kosovo uvesti sankcije i uskladiti se s EU-om, jer naša je vizija jasna: slažemo se s miroljubivim, demokratskim nacijama u Europi koje utjelovljuju slobodu, jedinstvo i solidarnost i mi smo na strani oslobodilačke borbe. ukrajinskog naroda'', rekao Kurti, prenose Reporteri.


Kurti je kazao da je Kosovo predano, konstruktivno i kreativno u procesu dijaloga sa Srbijom te dodao kako ta zemlja želi ubrzati dijelog i primijeniti do sada postignute dogovore.


"Ulažemo napore da stvorimo povjerenje među partnerima. Sve zemlje imaju pravo ići europskim putem. Željeli bismo ubrzati dijalog i primijeniti do sada postignute dogovore. Treba spomenuti sav posao koji su uradili Priština i Beograd, sve su to glavne komponente za postizanje stabilnosti", naglasio je Kurti govoreći na konferenciji "Inicijativa Balkanski dijalozi".


Kurti je kazao da poslije odobravanja vizne liberalizacije i početka procesa učlanjenja u Vijeće Europe, smatra da Kosovo zaslužuje i status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.


Posebni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, napisao je na svome Twitter nalogu nakon jučerašnjeg posjeta Prištini da je zabrinut zbog onoga što je čuo na sastancima sa Srbima sa sjevera Kosova.


Lajčak je u četvrtak u Prištini izjavio kako tenzije na sjeveru Kosova nisu nikome u interesu te najavio da će u ponedjeljak u Bruxellesu biti održan sastanak glavnih pregovarača dvaju zemlja Besnika Bislimija i Petra Petkovića.


Također, Ured Europske unije (EU) na Kosovo u petak je priopćio da je upoznat s odlukom Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta od javnog interesa u općinama Leposavić i Zubin Potok te pozvao kosovske vlasti da se pridržavaju zakonskih procedura prilikom eksproprijacije nepokretne imovine.


Uspostavljanje četiri baze kosovske policije na zemljištu u privatnom i društvenom vlasništvu, u nekim slučajevima i prije pokretanja postupka eksproprijacije "izaziva zabrinutost u vezi s imovinskim pravima na sjeveru Kosova", s čim se institucije trebaju baviti na učinkovit način, priopćeno je iz tog Ureda EU na Kosovu.  


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je nakon sastanka s Lajčakom  istaknuo da je zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova te dodao da je zabrinut zbog "strastvene potrebe" kosovskog premijera Albina Kurtija da "provocira sukobe".


FENA

Last modified on petak, 12 Maj 2023 17:55

Istočna Bosna