26
Novembar

U švicarskom Aarau obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Published in Svijet

U organizaciji Eden Dialog Instituta iz švicarskog Aaraua, koji predvodi Avdo Velagić, u ovom gradu je uz prigodan obrazovno-umjetnički program obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Mnogobrojni građani bosanskohercegovačkog porijekla imali su priliku priliku čuti obraćanja Dženete Halilović, zamjenice ambasadora Bosne i Hercegovine u Švicarskoj, potpredsjednika Skupštine Bijeljine Mustafe Gradaščevića i historičara Admira Lisice.

 

Halilović je dala svoj osvrt o stanju bosanskohercegovačke zajednice u Švicarskoj, a priliku je iskoristila da svim građanima Bosne i Hercegovine čestita Dan državnosti.

 

Gradaščević je prisutnima govorio o položaju bošnjačkih povratnika u entitetu RS, te o važnosti očuvanja veze dijaspore sa svojom maticom Bosnom i Hercegovinom. Lisica je tokom svog izlaganja tematizirao historijat Bosne i Hercegovine, političke odnose sa susjedima, te značaj dijaspore tokom presudnih političkih procesa za Bosnu i Hercegovinu.

 

U umjetničkom dijelu programa, te organizacionom segmentu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine učestvovali su Ajla Ibranović, te Nusreta i Muris Purić.

 

Eden Dialog Institut iz Aaaraua osnovan je s ciljem organiziranja obrazovno-kulturnih događaja za građane porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali i njihovog međusobnog uvezivanja.

 

Istočna Bosna