Print this page
05
Avgust

Plenković i Milanović poslali oštre poruke Srbiji, pominjali i BiH

Published in Svijet

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poručio je na Dan pobjede da su hrvatski branitelji kamen temeljac njihove slobode i demokracije, a vlada neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata niti da se optužuje njihove ratne heroje.

"Gotovo 900 godina Hrvati nisu slobodno upravljali vlastitom sudbinom, već su na svojoj zemlji bili podčinjeni raznim stranim vladarima i tuđinskim režimima sve dok, u vremenu tektonskih promjena na europskom kontinentu, uz viziju predsjednika Tuđmana i hrabrost hrvatskih branitelja te jedinstvo cijelog hrvatskog naroda nismo ostvarili pravo na slobodu i pravo na hrvatsku državu", istaknuo je Plenković u govoru na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

 

"Oluja omogućila pobjedu u Domovinskom ratu i mir u BiH"

 

Rekao je da su hrvatski branitelji, od kojih su mnogi žrtvovali svoju budućnost za budućnost domovine, dali najveći doprinos u ostvarenju prava na slobodu i hrvatsku državu.

 

Istaknuo je kako je veličanstvena pobjeda u Oluji bila odlučujuća te je omogućila da iz nametnutog rata izađemo kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske.

 

Oluja je omogućila mir i u Bosni i Hercegovini, njome je spriječeno da se u Bihaću dogodi genocid kao u Srebrenici, a omogućen je Dejtonsko-pariški mirovni sporazum.

 

Poručio je da će vlada ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda napomenuvši da nema evropske BiH "sve dok svi njeni građani, a osobito Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski zastupljeni u izvršnim i predstavničkim tijelima zemlje".

 

Preduvjet za to je pravedan izborni zakon, kao i bolje funkcioniranje Federacije BiH, istaknuo je.

 

"Iz Srbije stižu lažne i jalove optužbe o protjerivanju srpskog stanovništva"

 

Plenković je poslao poruku Srbiji istaknuvši da će Hrvatska nastaviti raditi na miru, dobrosusjedstvu, stabilnosti i dijalogu, ali to očekuje i od svih svojih susjeda.

 

Poručio je da neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata niti će prihvatiti da se optužuje naše ratne heroje.

 

"U posljednje vrijeme ponovno se pokušava Hrvatsku prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995., iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Haagu i potkrijepili dokumentima", kaže Plenković.

 

Neprihvatljive su najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorij drugih država. "Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvijek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima", poručio je.

 

Vlada vodi politiku poštovanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, to nije samo retorika i topla riječ već konkretna politika koju vode potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

"Sada je više nego ikada nužno ulagati u sigurnost"

 

"U trenutnim geopolitički nesigurnim okolnostima, više nego ikada nužno je ulagati u sigurnost jer je rat na europskom kontinentu narušio sigurnosnu ravnotežu i njegove se posljedice u ekonomskom, financijskom, energetskom i prehrambenom pogledu jasne i Europi i cijelom svijetu.

 

To dovodi do slabljenja i destabilizacije krhkih ranjivih država, do siromaštva i gladi, do novih valova migracija. Premda je 27 godina proteklo od kraja Domovinskog rata, to nas upozorava da moramo i dalje jačati naše obrambene sposobnosti", rekao je premijer istaknuvši da Hrvatska za obranu izdvaja 7.6 milijardi kuna godišnje.

 

Poručio je da vlada Hrvatsku vodi u kriznim vremenima - gdje se isprepleću pandemije, potresi i financijske, energetske i ekonomske krize, ali iz svih tih kriza izlazimo uz političku stabilnost, uvijek snažniji i uvijek spremni da interveniramo za hrvatske građane i za hrvatsko gospodarstvo.

 

"To ćemo činiti i dalje, kroz načelo modernog suverenizma, i upravo tako, vodeći računa o tome koliko su hrvatski branitelji dali za slobodu Hrvatske, koliko su dali za našu demokraciju, mi ćemo u ovom vremenu, kada imamo odgovornost, činiti sve da jačamo naše gospodarstvo, da spriječimo socijalnu frakturu i da uz misli na hrvatske branitelje, vojnike i policajce koji su domovini vjerni, damo naš mali doprinos boljem životu svih naših sugrađana", kazao je Plenković.

 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prvo je govorio o BiH. Potom je govorio o odlasku velikog broja Srba 1995.

 

"To je ljudska tragedija, ali je tome prethodila pohlepa i glupost srpskih vlastodržaca. Danima pred Oluju nisu prihvatili plan Z4, koji nije bio povoljan, ali ga je hrvatsko vodstvo bilo spremno prihvatiti. (...) Tu su na djelo stupili oni najhrabriji među nama, hrabriji od hrabrijih", rekao je Milanović.

 

"Bez hrvatske vojske nikad ne bi bilo Daytona", rekao je. 

 

"Neprijatelj se nije predao, nego ga je hrvatska vojska slomila. Ne da nam nikada nisu rekli hvala, nego nas sumnjiče kao neke tipove loših namjera", kaže.

 

"Ne moramo se ničega stidjeti", rekao je Milanović.