30
Juni

NATO ima raniji pristanak BiH za svoje djelovanje, nije mu potrebna nova saglasnost

Published in Svijet

"Ne vidim ko bi imao razumne razloge da se protivi jačanju kapaciteta BiH, u oblasti borbe protiv sajber-napada. Očigledno je da su protiv toga samo proruske političke snage, čija je uloga da otvaraju prostor za te sajber-napade i destabilizaciju. Obaveza svih u BiH i euroatlantske zajednice jeste da se tome suprotstavimo", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata, te smatra da će se ovim osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj zemlji u borbi protiv sajber-prijetnji.

 

“NATO štab u Bosni i Hercegovini, kao pravni sljednik izvorne međunarodne vojne misije, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje djelovanje. NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta”, saopćio je Džaferović.

 

https://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2022/05/dzaferovic-stoltenberg-300x161.jpg 300w" sizes="(max-width: 710px) 100vw, 710px" style="margin:0px;padding:0px;font-size:12.8px;vertical-align:baseline;max-width:100%;height:auto;backface-visibility:hidden">

Šefik Džaferović i Jens Stoltenberg

 

Dodaje da svi relevantni nalazi ukazuju da je situacija u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana opasna i zabrinjavajuća, uslijed secesionističkih aktivnosti vlasti entiteta RS.

 

“Posebno su zabrinjavajuće posljednje najave člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS da čeka samo pogodan trenutak za secesiju, kao i izjave predsjednika Vlade tog entiteta da je formirana neustavna agencija za lijekove i da će RS, uprkos odlukama Ustavnog suda, insistirati na razgradnji institucionalne strukture BiH. Ako Dodik i društvo misle da mogu ići u projekat rušenja Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka, a da u tome neće biti zaustavljeni, grdno se varaju”, poručio je Džaferović.

 

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovni imali smo u proteklom periodu žestoke sajber-napade, zbog kojih su škole u oba entiteta bile paralizirane.

 

“Ne vidim ko bi imao razumne razloge da se protivi jačanju kapaciteta BiH, u oblasti borbe protiv sajber-napada. Očigledno je da su protiv toga samo proruske političke snage, čija je uloga da otvaraju prostor za te sajber-napade i destabilizaciju. Obaveza svih u BiH i euroatlantske zajednice jeste da se tome suprotstavimo”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istočna Bosna