Kako navode, ruske trupe nastavile su s operacijama zauzimanja Sjeverodonjecka i Lisičanska. Ocjenjuju da će Rusi vjerovatno iskoristiti zauzimanje ova dva grada kako bi tvrdili da su "oslobodili" cijelu Luhansku oblast prije nego što se okrenu Donjeckoj oblasti. Ipak, s obzirom na gubitke koje su imali kod Sjeverodonjecka, malo je vjerovatno da će imati snage potrebne da zauzmu značajnu teritoriju u Donjeckoj oblasti.

 

Također, iz Instituta dodaju da će ruska prisilna mobilizacija pogoršati ionako nizak moral i lošu disciplinu u ruskim i zamjenskim jedinicama. Navode da je 113. pukovnija DNR-a objavila videoapel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem se prisilno mobilizirani vojnici žale da su cijeli rat proveli na ratištu u Hersonu bez hrane i lijekova te da mobilizacijski odbori nisu proveli potrebne medicinske preglede.

 

Ukrajinska glavna obavještajna uprava objavila je presretnuti telefonski razgovor u kojem su se vojnici DNR-a požalili da su fizički nesposobni pojedinci prisiljeni ići u službu i da mobilisane jedinice doživljavaju masovna pijanstva i opći nered.

 

Ruske okupacijske vlasti i dalje se suočavaju s izazovima uspostave trajne kontrole na okupiranim ukrajinskim teritorijima. Ukrajina je izvijestila da ruske profesionalne uprave nisu u stanju kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruske rublje ili provoditi birokratske procese.