12
Januar

Svjetski mediji saglasni: Dodik izaziva novi rat u BiH

Published in Svijet

Politička situacija u BiH, uzavrela nakon Dodikovih secesionističkih najava, privukla je pažnju svjetskih medija

Srpski secesionisti su ove nedjelje proslavili 30 godina od stvaranja RS kao “nacionalni dan”, u slavu nacionalističkog projekta Velike Srbije i bivših lidera optuženih za ratne zločine protiv čovječnosti i genocida.

 

Ovako o obilježavanju neustavnog dana RS-a piše ugledni francuski list Liberation i dodaje da Milorad Dodik prijeti miru i stabilnosti cijelog regiona dok se za RS kaže da je entitet ispisan krvlju. 

 

- Bili bismo slijepi i neiskreni ako bismo samo krivili secesioniste i nacionaliste koji nikada nisu napustili Balkan, a koji je blizu Evropi tako indiferentnoj spram njihove sudbine. Jer nakon Dejtonskog sporazuma, Evropljani su povećali razočarenje, podjele i pogreške. Do te mjere da su igrali igru autoritarnih režima koji su preuzeli posao. EU koja tvrdi da želi da se oslobodi svakog tutorstva, ponekad jadikuje da je prezrena od Rusa i napuštena od Amerikanaca, suočava se sa kolosalnim poslom. To bi mogla biti jedna od osnovnih linija mape puta za francusko predsjedavanje Evropskom unijom. U najmanju ruku, potrebno je da se demantuju optužbe o indiferentnosti, piše Liberation. 

 

I francuski list "Le Monde" navodi da se Dodikov projekat ne razlikuje od Karadžićevog.

 

- Srpski projekat iza sadašnje krize izgleda kao užasno ponavljanje onoga što je Bosna proživjela prije tri decenije, piše "Le Monde" i dodaje:

 

- Tužna revizionistička zabava, koja se održava svake godine, pretvorila se u paravojnu paradu sa, pored bosansko-srpskih "policijskih snaga" sa militarizovanim izgledom, primijetilo se upečatljivo prisustvo ruske milicije iz Noćnih vukova, omiljeni klub gospodara Kremlja. Osim toga, svuda u RS, pa čak i u susjednoj Srbiji, održavale su se ultranacionalističke parade, a demonstracije islamofobije zapalile su neke gradove.

 

Francuski list navodi da je ostalo pet mjeseci da se izbjegne novi sukob.

 

- U Bosni postoji bojazan da će svakog trenutka nasilni incident ponovo zapaliti smrtonosnu vatru - napisano je u "Le Mondeu". 

 

Politička situacija u BiH, uzavrela nakon Dodikovih secesionističkih najava, privukla je pažnju svjetskih medija i novinara, a njihova izvještavanja mogla su se čitati i u medijima iz Bosne i Hercegovine.

 

U ocjeni da Dodik izaziva novi rat saglasni su brojni svjetski mediji, poput CNN-a, The Guardiana, Die Zeita, TAZ-a, The Timesa, BBC-a, Der Standarda, Foreign Policyija, izraelskog Haaretza ...

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna