16
Novembar

Stop za nevakcinisane: U ovom dijelu Njemačke su od sada na snazi još strožije mjere

Published in Svijet
Uticajni političar pozvao je vakcinisane građane da prime treću dozu pet mjeseci nakon posljednje vakcinacije, kao zakonsku obavezu za određene grupe uposlenika - u jednoj od najosjetljivijih rasprava u Njemačkoj upravo sada - i obavezno nošenje maski na više javnih mjesta.
 
 
Njemačka južna savezna država Bavarska uvela je strože restrikcije protiv širenja koronavirusa dok su brojke zaraženih buknule u regiji.
 
 
 
Pet bavarskih oblasti u utorak je registrovalo stope zaraze više od 1.000 na 100.000 ljudi tokom proteklih sedam dana. Jedna oblast, Saechsische Schweiz-Osterzgebirge, ima stopu incidence od 1362,4 što je više od četiri puta u odnosu na nacionalni prosjek.
 
 
Pravila koja su sada na snazi u Bavarskoj uključuju ograničenje pristupa restoranima i hotelima samo na one koje su potpuno vakcinisani ili su se oporavili od Covid-19 ( 2G pravilo). Takvi objekti bit će zatvoreni za ljude koji nisu potpuno vakcinisani čak i u slučaju da imaju negativan koronavirus test.
 
 
Bavarski premijer Markus Soeder zatražio je da to pravilo bude uvedeno širom Njemačke.
 
 
 
– Ono što je potrebno je sveobuhvatno 2G pravilo u Njemačkoj – kazao je on, misleći na pravilo koje omogućuje izvjesne slobode onima koji su vakcinisani ili su se oporavili od Covid-19.
 
 
Uticajni političar pozvao je vakcinisane građane da prime treću dozu pet mjeseci nakon posljednje vakcinacije, kao zakonsku obavezu za određene grupe uposlenika – u jednoj od najosjetljivijih rasprava u Njemačkoj upravo sada – i obavezno nošenje maski na više javnih mjesta.
 
 
Dramatični rast broja zaraženih koronavirusom izvršio je dodatnu pritisak na pregovore o formiranju nove koalicione vlade Njemačke nakon izbora u septembru na kojima u konzervativci poraženi nakon što su deceniju i po proveli na vlasti.
 
 
 
I odlazeća kancelarka Angela Merkel i predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvali su u ponedjeljak na odlučniju akciju protiv četvrtog vala zaraze.
 
Najvjerovatniji budući kancelar, SPD-ov Olaf Scholz, izjavio je da će tri stranke koje učestvuju u koalicionim razgovorima biti u stanju da “poduzmu odluke neophodne za bavljenje epidemiološkom situacijom”.
 
Oni imaju još dva dana do ključnog sastanka između saveznih i državnih čelnika u četvrtak, i očekivanog glasanja u parlamentu o promjenama trenutnih zakona o zarazi, prenosi dpa.

Istočna Bosna