Američki predsjednik Joe Biden odlučio se nimalo slučajno imenovati karijerne diplomate na ključne pozicije, koje imaju bogato iskustvo na ovim prostorima.

Bidenov kandidat za mjesto koordinatora za sankcijsku politiku pri State Departmentu James O'Brien trenutno obavlja dužnost direktora i potpredsjednika grupacije Albright Stonebridge, međunarodne savjetodavne firme.

 

Bivši je uposlenik State Departmenta i dobitnik brojnih nagrada za rad, a u dvije administracije je radio kao specijalni izaslanik predsjednika SAD-a, prvi put kao izaslanik za pitanje talaca, između 2015. i 2017. godine.

 

O'Brien je radio u State Departmentu, počevši od pozicije advokata-savjetnika 1989. godine. Kasnije je služio kao specijalni predsjednički izaslanik za Balkan, sa odgovornošću za američku diplomatsku, ekonomsku i sigurnosnu politiku u tom području. Osim toga, obavljao je i funkciju zamjenika direktora Ureda za planiranje politika State Departmenta i višeg savjetnika državne sekretarke Madeleine Albright. Upravo s te pozicije pomogao je u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

 

- Tokom svoje karijere u State Departmentu vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine. O’Brien je također pregovarao o sporazumima o zaštiti prava intelektualnog vlasništva za naučnu suradnju s Kinom, promovirao je ekološki prihvatljive međunarodne trgovinske propise za opasne materijale i materijale koji se mogu reciklirati, te je radio na tome da javno-privatna partnerstva i korporativna društvena odgovornost postanu važan element u američkoj vanjskoj politici – navedeno je iz Bijele kuće u službenoj najavi nominacije.

 

Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja State Departmenta ima bogato diplomatsko iskustvo na Zapadnom Balkanu, gdje je u turbulentnom periodu od 1998. do 2001. godine u četiri uzastopna mandata bio na službi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

 

Kada je 1998. godine lider SNSD-a Milorad Dodik preuzeo premijersku funkciju u Republici Srpskoj uz ogromnu pomoć i podršku međunarodne zajednice, na čelu Kancelarije OHR-a u Banjoj Luci bio je upravo ovaj karijerni diplomata, a nakon toga imenovan je za šefa Ureda Američke ambasade u Banjoj Luci.

 

Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

 

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u Ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a.

 

Aktuelni ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson najavio je da će Sjedinjene Američke Države proširiti sankcije u BiH protiv korumpiranih pojedinaca. No, on nije rekao o kojim je osobama riječ.

 

- Nisam u poziciji iz razloga privatnosti, da govorim o brojevima ili imenima, ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure, jačamo naše procedure da bismo odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojediinaca i da zaštitimo BiH i pomognemo u borbi protiv korupcije koja podriva njena nastojanja - dodao je Nelson.