03
Juni

Objavljeno pismo hrvatskog ministra o BiH upućeno čelnicima EU

Published in Svijet

Grlić Radman je u pismu naglasio kako "poništavanje principa legitimnog predstavljanja prijeti temeljima BiH” .

 

Gordan Grlić Radman zatražio od čelnika EU da snažnije podrže ambasadora Johanna Sattlera koji se nalazi "na udaru onih koji opstuiraju izborni zakon". Istakao je da je "legitimno predstavljanje" prvo načelo izmjena izbornog zakonodavstva te najavio mogućnost blokade institucija BiH ukoliko ne bude promijenjen Izborni zakon.

 

“Načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini. To je ono što, u svom pismu prošle sedmice upućenom čelnicima Evropske unije, zagovara hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. On dalje navodi da je nužno da Izborni zakon bude promijenjen tokom 2021. godine.

 

“Zabrinut sam da će, ako se ta prilika propusti, doći do velike političke krize 2022. godine, koja će paralizirati političke institucije u zemlji i zaustaviti cjelokupni proces reformi“, naveo je Grlić Radman.

 

Istraga je u posjedu pisma koje je ministar Grlić-Radman 26. maja ove godine uputio Josepu Borellu, visokom predstavniku Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost. Pismo je u “cc-u” dostavljeno ministrima vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije te Oliveru Verheljiju, komesaru za proširenje i Miroslavu Lajčaku, specijalnom izazlaniku EU za dijalog Prištine i Beograda. Veći dio se odnosi na potrebu mijenjanja Izbornog zakona BiH i podršku aktualnom šefu Delegacije EU u BiH – Johannu Sattleru.

 

“Nema vremena za gubljenje, piše hrvatski ministar svojim kolegama iz EU i naglašava “tri ključne tačke”.

 

“Prvo je značaj izborne reforme kroz promjene Izbornog zakona i ograničene ustavne promjene, koje će osigurati da se svi oblici diskriminacije u izbornom procesu uklone na sustavan i trajan način. Pritom nikada ne bismo smjeli izgubiti iz vida specifičnu povijesnu i političku pozadinu zemlje i njezinu pravnu tradiciju. Rješenja moraju doći kao rezultat dijaloga i konsenzusa u Bosni i Hercegovini.Od najveće je važnosti istodobno provoditi dva temeljna Načela: i) legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Hrvati, Srbi) i ii) nediskriminaciju svih građana u političkim institucijama”, napisao je Radman.

 

Svaki pokušaj poništavanja ovih važnih principa, piše dalje hrvatski ministar, prijeti samom temelju Bosne i Hercegovine.

 

Druga bitna činjenica za ministra Gordana Grlića Radmana je ponovni angažman EU u vezi sa izbornom reformom, odnosno angažman aktualnog šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

 

“Nedavno je veleposlanik Sattler bio pod velikim pritiskom onih koji žele opstruirati izbornu reformu i ne bježe od klevetničkog jezika. To je neprihvatljivo i trebali bismo poslati snažnu i jedinstvenu poruku svoje podrške veleposlaniku Sattleru”, naveo je hrvatski ministar vanjskih poslova.

 

(Istraga.ba)

Last modified on četvrtak, 03 Juni 2021 21:54

Istočna Bosna