03
Juni

Eksperti očitali lekciju Vučiću: Kako se imenuje visoki predstavnik

Published in Svijet

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je jučer nakon sastanka s političarima iz RS u Beogradu da će Srbija ubuduće, kao strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, od visokog predstavnika u BiH tražiti izvještaje o njegovom radu.

 

Osim toga, Vučić je ustvrdio da je do sada svaki visoki predstavnik potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a.

 

No eksperti iz ove oblasti, doktor pravnih nauka Enver Išerić i ekspert za ustavno pravo Kasim Trnka osporili su ove Vučićeve navode.

 

Srbija prešućujue obaveze

 

- To izričito nije predviđeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Oni vjerovatno iz toga što je Srbija zaista potpisnica Dejtonskog sporazuma zaključuju da imaju neka svoja prava, ali nažalost imaju i obaveze. I nikad ne spominju svoje obaveze iz tog sporazuma - kaže Trnka za Vijesti.ba.

 

Prema njegovim riječima, u Srbiji vjerovatno smatraju da je to njihovo izvedeno pravo, jer u samom tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma takvo nešto nigdje nema napisano.

 

- Strane potpisnice ne učestvuju u postupku imenovanja novog visokog predstavnika, nego Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Vijeće sigurnosti UN-a.

 

Hrvatska, Srbija i BiH jesu potpisnici, ali to im ne daje za pravo da insistiraju na izvještaju. Uostalom, visoki predstavnik svoj izvještaj svakih pola godine podnosi Vijeću sigurnosti UN-a - jasan je Trnka.

 

Ocjenjuje da će novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt i vlada zemlje iz koje dolazi vjerovatno razmisliti je li mu oportuno da Srbiji dostavi izvještaj o svom radu i na taj način u toj zemlji bude predmet političkog nadmetanja.

 

- Ja mislim da se on ne bi odlučio na takav potez, nego bi upravo rekao da je njegov izvještaj javno dostupan na web stranici OHR-a, da ga on svakih šest mjeseci podnosi Vijeću sigurnosti UN-a i da se svako lako može s tim dokumentom upoznati - konstatuje Trnka.

 

Podsjeća da je i Narodna skupština RS-a od i dalje aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka tražila izvještaj o njegovom radu, ali je od njega dobila kratak i jasan odgovor - otvorite web stranicu OHR-a pa čitajte.

 

Trnka je na kraju odgovorio na tvrdnje lidera SNSD-a Milorada Dodika da Schmidt neće imati legitimitet u RS-u ukoliko izostane njegova potvrda u Vijeću sigurnosti UN-a.

 

- Institucija visokog predstavnika predviđena je Dejtonskim mirovnim sporazumom i ona po tom osnovu ima svoj legitimitet, slagali se oni s tim ili ne - zaključio je Trnka u razgovoru za Vijesti.ba.

 

Strah i panika

 

Išerić navodi da je u članu II Aneksa 10 (tačka f) navedeno da će Visoki predstavnik „ periodično izvještavati Ujedinjene narode, Europsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresirane vlade, Strane i organizacije o napretku provedbe Mirovnoga sporazuma u svezi sa zadaćama postavljenim u ovom Sporazumu.

 

- Znači, gospodine Vučiću, Visoki predstavnik je uspostavljen da obnovi infrastrukturu i institucije Bosne i Hercegovine koje je SRJ razrušila izvršivši agresiju na suverenu i međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu. SRJ, odnosno Republika Srbija, je Dejtonskim mirovnim sporazumo preuzela obaveze gospodine Vučiću i Visoki predstavnik treba da izvještava Vijeće sigurnosti , Europsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresirane vlade o tome u kojoj mjeri se potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma pridržavaju preuzetih obaveza. Zar Vam to nije logično? Zar Vam je logično da Visoki predstavnik podnosi izvještaj o svom radu državi Srbiji koja je preuzela obaveze i bosanskohercegovačkom entitetu RS, koji također ima obavezu striktne provedebe svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma. A dvije osnovne obaveze koje je Srbija imala i ima gospodine Vučiću su da povučete svoje vojne snage sa teritorije Republike Bosne i Hercegovine, kako je predviđeno članom III Aneksa 1A - Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja i da poštujete suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, na što ste se obavezali Opštim okvirnim sporazumom i Sporazumom o odnosima između Republike Bosne i Hercegovine i SRJ, kojim je izvršeno njihovo međusobno priznanje kao nezavisnih država, navodi Išerić.

 

Što se tiče trvdnje da Visokog predstavnika treba da potvrdi Vijeće sigurnosti, Išerić navodi da takve rezolucije nema.

 

- Postoji Vučiću Rezolucija Vijeća sigurnosti broj 1031 od 15.decembra 1995.godine u kojoj se u tački 26. odobrava uspostavljanje visokog predstavnika i kojom se prihvataju zaključci Londonske konferencije održane 08. i 09. decembra 1995. godine (PIC), a jedan od zaključaka londonske konferencije je i imenovanje Visokog predstavnika. Znači prvi Visoki predstavnik imenovan je od strane PIC-a , a ne od strane Vijeća sigurnosti, niti je traženo, a niti potrebno njegovo potvrđivanje od strane Vijeća sigurnosti. Konferencija je uspostavila i Upravni odbor koji je izvršni organ PIC-a, a upravnim odborom predsjedava Visoki predstavnik, navodi Išerić.

 

On dodaje da, što se tiče bonskih ovlaštenja o tome Srbiju, kao ni Bosnu i Hercegovinu niko ništa neće pitati, već će se koristiti po odluci PIC-a u zavisnosti od toga da li će i koliko pojedini političari u Bosni i Hercegovini kršiti Dejtonski mirovni sporazum i ugrožavati mir i sigurnost.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna