20
Mart

NATO o ruskoj poruci o BiH: Prijetnje su neprihvatljive

Published in Svijet

Saopštenje Ruske ambasade u BiH stiglo je nakon što je konstituisana Komisija BiH za saradnju sa NATO-om, a na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021.

 

Nakon što je Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini (BiH) u svom saopštenju od četvrtka (18. marta) navela kako će, ukoliko BiH krene u integracijski proces sa NATO „morati reagovati na taj neprijateljski korak“, iz sjedišta NATO- a za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno kako saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo kakvo potencijalno članstvo u toj organizaciji za BiH.

 

U odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu se navodi kako svaka zemlja ima suvereno pravo da izabere svoje vlastite sigurnosne aranžmane. O tome hoće li zemlje odabrati saradnju s NATO kroz partnerstvo ili kao puna članica Alijanse, ovisi o svakom individualnom aplikantu i 30 saveznika.

„Nijedna treća strana nema pravo da interveniše ili da stavi veto na taj proces. Sve prijetnje u tom smislu su neprihvatljive. Vrijeme sfera uticaja je prošlo“, rečeno je iz NATO-a za Radio Slobodan Evropa.

Navedeno je i kako NATO u potpunosti cijeni suverenitet zemlje i njenu nezavisnost, te pozdravljaju „kontinuirane doprinose BiH euroatlantskoj sigurnosti“.

 

Saopštenje Ruske ambasade u BiH stiglo je nakon što je konstituisana Komisija BiH za saradnju sa NATO-om, a na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021.

Zadatak Komisije je da utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir i iz dokumenta Program Reformi BiH.

Mandat komisije je da organizuje i rukovodi izradom godišnjih dokumenata Programa reformi u okviru saradnje BiH i NATO-a, te da ih dostavlja Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Saopštenje Ambasade Ruske Federacije za RSE komentarisala je i Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR).

“Nećemo komentirati izjave ruske strane, ali bismo željeli skrenuti pažnju na jednoglasno usvojeni Zakon o odbrani u kome je članstvo u NATO-u navedeno kao cilj BiH. Što se tiče ostalog, pitanja treba uputiti Ministarstvu odbrane i NATO štabu Sarajevo ili pak Glavnom štabu NATO-a u Briselu“ navodi se u izjavi OHR-a za RSE.

Ambasada Sjedinjenih Američkih država u BiH pozdravila je uspostavu Komisije za saradnju s NATO-om kao i Program reformi koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na sjednici 24. februara.

Na saopštenje Ambasade Rusije BiH reagovali su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić istakavši da će BiH nesumnjivo nastaviti putem članstva u NATO savez.

“Politički govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni članicama NATO saveza, a ni nama u BiH”, naveo je Komšić.

I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ukazuje na zabrinjavajuću promjenu zvanične politike ruskih vlasti prema BiH.

“Dosad je zvanični stav Ruske Federacije bio da će poštovati samostalne odluke institucija BiH kada je u pitanju NATO put, a sada ruske vlasti pokazuju otvorenu namjeru da, protivno međunarodnom pravu, ograničavaju suverenitet BiH”, navela je Turković.

BiH učestvuje u Akcijskom planu za članstvo (MAP) i jedina je država u tom statusu, nakon što su u članstvo primljene Sjeverna Makedonija u martu 2020. godine i Crna Gora u junu 2017. godine.

Istočna Bosna