Biden je uputio pismo-čestitku Vučiću povodom Dana državnosti Srbije 15. februara.

 

- Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naše dvije zemlje, SAD ostaju trajno posvećene unaprijeđenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti. Ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje - naveo je Biden.

On je dodao da se snaga odnosa dvije zemlje temelji na dubokoj historiji veza između naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svjetska rata.

- Izuzetno cijenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Također cijenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije COVID-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana. Radujem se saradnji na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država - navedeno je u Bidenovoj čestitki.